[ X ]
[ X ]
[ X ]
Breaking news13 August 2020 16:30

Președintele Dodon – din nou, în teritoriu. Detalii despre vizita sa în raionul Telenești!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru în raionul Telenești, informează TRIBUNA.

„Inițial am inspectat drumul finisat recent din satul Tîrșiței, raionul Telenești. Segmentul de drum reparat măsoară 328 de metri și a fost renovat în cadrul programului „Drumuri bune pentru Moldova 2020”. Acest drum este unul dintre cele mai utilizate de locuitorii satului. Astfel, după reabilitarea acestuia, localnicii se pot deplasa cu ușurință spre instituțiile publice din localitate. Am subliniat că dezvoltarea infrastructurii drumurilor este una dintre prioritățile conducerii țării, iar programul „Drumuri bune pentru Moldova” este unul fără precedent. În cadrul acestui program, în raionul Telenești vor fi investite peste 33 milioane de lei pentru reparația a circa 30 km de drum în 31 de localități. Finalizarea lucrărilor este preconizată pentru luna noiembrie curent”, a scris Dodon, pe o rețea de socializare.

Ulterior, în satul Tîrșiței din raionul Telenești, s-a familiarizat cu activitatea a două gospodării agricole.

„SRL „Agrobabac„ a fost creată în anul 2014 și este specializată în cultivarea cerealelor, floarea soarelui și a porumbului. Potrivit agricultorilor, recolta de pe circa 300 ha din totalul de 350 ha a fost compromisă de seceta severă. O altă gospodărie agricolă SRL „Vitculens” activează deja 7 ani. Pe o suprafață de circa 30 ha, sunt cultivate legume (ardei, ceapă, morcov), iar pe 18 ha crește o livadă de pomi fructiferi (mere, prune). O parte din recoltă este comercializată pe piața internă, iar o parte este exportată în Federația Rusă. Aici lucrează permanent 12 lucrători, iar în sezonul de recoltare, numărul acestora crește semnificativ. Întreprinderea dispune de un frigider cu o capacitate de 900 tone. Am salutat faptul că întreprinderea are un nivel înalt de echipare tehnică și am comunicat despre inițiativele guvernamentale privind susținerea masivă a sectorului agrar. Am adus mulțumiri agricultorilor pentru munca pe care o depun zi de zi, în pofida dificultăților cu care se confruntă și i-am informat despre decizia luată ieri la ședința Consiliului Suprem de Securitate, potrivit căreia statul va aloca suplimentar încă cel puțin 300 de milioane de lei pentru sprijinirea fermierilor afectați de secetă”, a punctat el.

Șeful statului a menționat că, în satul Verejeni, Telenești, a inspectat cum se desfășoară reparația drumului local.

„Conform programului „Drumuri bune pentru Moldova 2020”, în satul Verejeni sunt preconizate lucrări de reparație a două sectoare de drum cu o lungime de 0.425 km, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste un milion de lei. Am menționat cât de important este pentru actuala guvernare să asigure cetățenilor noștri condiții de trai mai bune și o infrastructură modernă. Am îndemnat locuitorii în caz că vor depista nereguli în procesul de construcție a drumului să sesizeze autoritățile. Ulterior, am verificat terenul pe care urmează să fie construită o platformă industrială multifuncțională (parc industrial), în Telenești. Terenul are o suprafață de 10 ha și este în proprietate publică a statului. Evaluările specialiștilor arată că pentru conectarea lui la rețelele de energie electrică, gaze naturale, apă și canalizare sunt necesare circa 1,63 milioane lei. Am menționat că la inițiativa mea vor fi create Platforme Industriale Multifuncționale în 16 raioane cu nivel de industrializare mai scăzut, iar statul va acorda tot sprijinul necesar în acest sens. Crearea platformelor va contribui direct la dezvoltarea raionului, a întreprinderilor mici și mijlocii, implementarea tehnologiilor moderne, crearea locurilor de muncă, dar și atragerea investitorilor autohtoni și străini”, a adăugat el.

Igor Dodon a efectuat o vizită la spitalul raional Telenești pentru a se familiariza la fața locului cu situația epidemiologică.

„Din momentul declarării pandemiei cu COVID-19, în această instituție medicală au fost tratați de coronavirus 498 pacienți, dintre care 11 persoane au fost lucrători medicali. La moment sunt internați 53 persoane infectate cu coronavirus. Spitalul are capacitatea de 165 de paturi, și recent, un bloc din cadrul IMSP Spitalul raional Telenești a fost dotat cu o rețea de oxigen și aer comprimat care corespunde standardelor de calitate. Acest sistem este extrem de necesar pentru tratarea pacienților bolnavi cu Covid-19, care necesită respirație asistată. Am adresat mulțumiri personalului medical pentru eforturile depuse în combaterea răspândirii epidemiei și le-am înmânat Diplomele de Onoare ale Președintelui. Le-am comunicat lucrătorilor medicali despre faptul că de la 1 septembrie, va avea loc prima majorare, cu 30%, a salariilor pentru toți angajații din sistemul de sănătate al Republicii Moldova”, a mai scris Dodon.

În orașul Telenești, Igor Dodon a mers la Maria Motruc, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care recent a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani.

„Maria Motruc a luptat pe front din anul 1942 pînă la finele războiului. A fost telefonistă, apoi mitralior. A fost decorată cu mai multe ordine și medalii pentru eroismul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă. Pe timp de pace a lucrat educatoare la grădinița de copii, a trăit modest, a crescut copii și nepoți, bucurîndu-se de respectul comunității. I-am înmânat doamnei Motruc distincția supremă a statului nostru – Ordinul Republicii, urîndu-i multă sănătate și clipe frumoase alături de cei dragi”, a punctat Dodon.

În cadrul vizitei de lucru la Telenești, Igor Dodon a avut o întrevedere și cu conducerea raionului în incinta consiliului raional.

„Una dintre principalele probleme abordate de președintele raionului, Mariana Ombun a vizat gazificarea raionului. Din cele 54 de localități, doar 21 sunt conectate la gazoduct. Ținând cont de bugetul auster al consiliului raional, s-a solicitat sprijinul autorităților statului în construcția de mai departe a conductei de presiune înaltă Chiștelnița – Ordășei, lucrările căreia au fost demarate în anul 2007, dar n-au fost finalizate din lipsa de surse financiare. Totodată, conducerea raionului mizează pe susținerea actualei guvernări în renovarea drumului Clișova-Suhuluceni – Leușeni – Verejeni (22 km). Suma totală a proiectului constituie 89 mil. lei, din care au fost valorificate doar 21 milioane. De asemenea se dorește implementarea proiectelor de construcție a tronsonului de drum Țînțăreni – Chiștelnița – Ignăței – Trifești, a stației de tratare a apelor uzate pentru locuitorii satelor Suhuluceni și Coropceni, dotarea spitalului raional cu aparataj necesar și altele. Am subliniat, că dezvoltarea regiunilor țării este una din grijile permanente ale conducerii țării și vom acorda tot sprijinul posibil în soluționarea problemelor abordate. În semn de apreciere pentru munca îndelungată și prodigioasă în organele administrației publice locale și pentru contribuție la sporirea eficienței activității acestora, am conferit Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova unui grup de funcționari publici din raionul Telenești”, a adăugat șeful statului.

Igor Dodon a mers la gimnaziul „Mihai Eminescu”, care a fost fondat în anul 1973.

„În prezent, în cadrul instituției activează 45 cadre didactice care educă 646 de elevi încadrați în 24 complete de clase. M-am familiarizat cu mersul derulării lucrărilor de reparație a gimnaziului care se află în proces de renovare capitală în cadrul Proiectului național „Reforma învățământului în Moldova”. Lucrările au demarat în luna august, 2018 iar costul total al acestora constituie – 13,2 milioane lei. Am salutat faptul că lucrările au decurs conform proiectului și în termenii stabiliți, iar la 1 septembrie, instituția de învățământ va fi redeschisă astfel ca elevii să studieze în condiții mult mai bune decât cele anterioare și va face față cerințelor impuse de pandemie. Am adresat mulțumiri pedagogilor pentru munca sârguincioasă depusă întru educarea generației tinere și i-am asigurat de faptul că, conducerea Republicii Moldova va acorda și în continuare sprijin și atenție dezvoltării sistemului educațional și instituțiilor de învățământ din țară”, a scris Dodon.

Pe finalul vizitei în raionul Telenești, șeful statului s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii cu capital mixt SRL „Goloseevo” din satul Ghiliceni, fondată de mănăstirea ”Goloseevo” din orașul Kiev – mănăstire care este reprezentată în Moldova de Schitul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din acest sat.

„Întreprinderea a fost înființată în anul 2007 și se ocupă de creșterea ovinelor, bovinelor și porcinelor, inclusiv procesarea laptelui. De asemenea, gospodăria dispune de 24 ha livezi de prune, caise, cireșe, 11 ha de viță-de vie, cultivă grîu și porumb pe o suprafață de 600 ha. Și această gospodărie s-a confruntat cu seceta. Dacă în anul 2019 au fost recoltate 3,5 tone de grâu la hectar, în acest an roada a constituit circa o tonă de grâu la ha. Apoi am vizitat și Schitul Sihăstriei Goloseevo „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” care a fost întemeiat în 2017 și se află în construcție. Am discutat cu PS Isaachie, Episcop de Vorzel, Vicar al Mitropoliei Kievului, Stareț al Sihăstriei Goloseevo, care este băștinaș din Ghiliceni. Am dat asigurări că voi contribui la finalizarea lucrărilor de construcție a acestui locaș sfânt menționând că apreciez efortul depus pentru edificarea așezământului monahal de la Ghiliceni”, a conchis Dodon.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Care partid acționează cel mai bine în calitate de forță de opoziție?

    View Results

    Loading ... Loading ...