[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv8 August 2020 09:00

Preferințele în materie de lectură ale deputatului – absolvent al Facultății de Filologie: Cărțile nu te trădează niciodată, spre deosebire de oameni

Portalul TRIBUNA continuă proiectul „Lecturi pe timp de pandemie”. De această dată vă propunem să cunoașteți preferințele în materie de carte ale deputatului fracțiunii „Platforma Demnitate și Adevăr”, Chiril Moțpan.

Astfel, Chiril Moțpan a afirmat că a absolvit facultatea de filologie, așa că din adolescență și din anii de studenție, cărțile i-au fost însoțitori stabili. “Cărțile nu te trădează niciodată, spre deosebire de oameni: sunt acolo pentru tine, ca sursă de înțelepciune și consolare, ori de câte ori ai nevoie de ele. Ca noi toți, cred, citesc mult mai puțin decât aș vrea, dar lucrurile oscilează: sunt săptămâni în care, prins cu ședință după ședință, nu reușesc aproape nici să respir, dar încerc să compensez în zilele mai liniștite, care, din păcate, sunt destul de puține”, a dezvăluit el.

Referindu-se la ce, cât a reușit să citească încă de la instalarea stării de urgență și până acum, deputatul a menționat că, și climatul politic, și cel social de la noi, acutizat de pandemie, l-au făcut să-și dorească să găsească niște liniște sufletească.

„Și mi-am amintit de referințele la stoici care, printr-o coincidență, îmi apar tot mai des în ultimii ani, așa că am făcut rost de Manualul lui Epictet și am citit cu delectare din el. E o viziune asupra vieții care îmi e foarte apropiată și din care, chiar și acum, învăț multe. Ca să pot să pun în context internațional situația politică de la noi, m-am apucat să răsfoiesc și Corupția marilor puteri. Strategii și minciuni în politica mondială de Miguel Pedrero, iar ca să-mi amintesc de valorile noastre naționale – Din trecutul nostru de Alexandru Vlahuță”, a punctat deputatul.

Fiind întrebat ce citește/din ce domeniu, de obicei, dar și ce nu îi place să citească, Chiril Moțpan a spus că, ani în șir, favoritele sale au fost biografiile oamenilor iluștri.

„Îmi plăcea să-mi imaginez „din interior” aceste caractere puternice, să mă identific cu ele, să mă întreb ce aș fi făcut în locul lor și să învăț lecțiile pe care le-am putut învăța de la ei. Apoi, am ajuns fascinat de reflecții și maxime, care mă ajutau să înțeleg mai profund situațiile cu care mă confruntăm zi de zi, să reflectez și eu asupra lor și să încerc să le înțeleg esența. Biografiile sunt cele care m-au învățat să visez și să conștientizez cum poți fi un om puternic și demn; reflecțiile și maximele mi-au fost sfătuitor bun și m-au învățat să privesc la lucruri detașat, atunci când trebuie, și implicat, atunci când trebuie; iar literatura artistică mi-a oferit delectare în clipele de răgaz”, a spus el.

Chiril Moțpan a spus că, citește adesea cărți cumpărate, adesea și dăruite. „Îmi place să revin la cărțile care îmi plac. Și da, cred că am suficient de multe cărți ca să mă consider un om bogat. Multe le-am cumpărat în anii de studenție, de la Moscova, în special cele în grafie română. Operele lui Eminescu, Alecsandri, Coșbuc, Sadoveanu, din anii studenției le am”, a adăugat el.

Referindu-se la cartea care l-a marcat/impresionat cel mai mult dintre toate cele pe care le-a citit de-a lungul anilor, Chiril Moțpan a menționat: „Cu siguranță, au fost mai multe. Savuram cu nesaț tot ce reflectă istoria noastră chinuită, dar și din istoria universală. Îmi amintesc de Tăunul de E. Voinici, de aventurile eroilor lui Mayne Reid, de Mizerabilii lui Victor Hugo, dar și de Guy de Maupassant, de Flaubert cu Madame Bovary, Volter etc”.

Cât despre cartea preferată, deputatul a spus că tot ce înseamnă istoria românilor. „De asemenea, la aceste două întrebări – ca și la întrebarea 8 de mai jos, despre cartea de pe noptieră – aș răspunde la fel: excelentă antologie de Reflecții și maxime, în două volume, îngrijită de Constantin Bădescu. O răsfoiesc sistematic, găsesc câte o frază care mă pune pe gânduri, nici nu fac vreun efort ca s-o învăț pe de rost, ci pur și simplu îmi rămâne în minte și se învârtește acolo zile în șir. Și, atunci când rămâne în minte și mi se pare adevărată, adică mă poate ghida în deciziile pe care urmează să le fac, caut să citesc mai mult din autorul din care a fost extrasă. Cele două volume ferfenițite de atâta răsfoit îmi sunt prieteni fideli și m-au ajutat să-mi fac mulți alți prieteni noi, descoperiți printre sutele de autori din care Constantin Bădescu a extras esențialul”, a punctat parlamentarul.

În context, fiind întrebat dacă ar fi să scrie o carte, despre ce ar fi, Chiril Moțpan a afirmat: „Sincer – nu știu. Au fost atâtea experiențe care au lăsat ceva în mine, atâtea lucruri pe care le-am văzut din culise, încât mi-a venit, adesea, gândul să scriu despre fiecare dintre ele. Dacă o să am vreodată timp să le las să-mi vină în minte, unul după unul, și să le explorez scriind despre ele, poate aș alege un subiect mai concret. Așa – la general – ar fi vorba de mărturii despre lucrurile pe care le-am văzut mai de aproape decât alții. Inclusiv conflictul de la Nistru”.

Cartea pe care o are acum pe noptieră/în geantă e – cele două volume de Reflecții și maxime, colectate magistral de Constantin Bădescu.

Fiind întrebat  – carte electronică sau clasică?, deputatul a spus: „Clasică. Electronică citesc mai curând de nevoie. Așa am cunoscut și Manualul lui Epictet”.

În final, fiind rugat să recomande 3 cărți de citit acum, pe timp de pandemie… și nu doar, deputatul a spus: „Personal, mi-a făcut extrem de bine pe timp de pandemie să citesc Manualul lui Epictet. E o doză de atitudine sănătoasă de care avem cu toții nevoie acum. Aș adăuga Maximele lui La Rochefoucauld – care ne învață multe despre cum sunt oamenii cu adevărat și ce încearcă ei să ascundă. Și, ca să nu uităm ce înseamnă verticalitate și adevăr spus pe față, publicistica lui Eminescu”.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...