[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv2 August 2020 07:00

Dezvăluirile unei deputate: Unica avere pe care am adunat-o în viață este biblioteca mea

Portalul TRIBUNA continuă proiectul „Lecturi pe timp de pandemie”. De această dată, vă propunem să cunoașteți preferințele în materie de carte ale deputatei din fracțiunea „Platforma Demnitate și Adevăr”, Maria Ciobanu.

Astfel, Maria Ciobanu a spus că, cărțile pentru ea sunt nu atât o pasiune, cât o necesitate.

„Eu trăiesc, respir printre cărți. Atunci când am nevoie de o expresie, de afirmația unei personalități literare etc., știu cu exactitate unde, în care carte să o caut, uneori chiar și pagina o țin minte. Citesc în fiecare zi: la serviciu, în mașină, acasă”, a precizat Ciobanu.

Referindu-se la ce, cât a reușit să citească încă de la instalarea stării de urgență și până acum, deputata a menționat că, în această perioadă de pandemie, citește mai mult timp.

„Eu privesc rar televizorul. Doar știrile la anumite canale TV și unele emisiuni concrete”, a punctat ea.

Fiind întrebată ce citește/din ce domeniu, de obicei, dar și ce nu îi place să citească, parlamentara a afirmat că îi plac cărțile istorice, romanele, dar citește cu mare plăcere și din poeții consacrați și cei tineri.

„Poezia este dragostea mea de o viață”, a mai adăugat parlamentara.

Maria Ciobanu a dezvăluit că, de obicei, procură cărți, dar și i se dăruiesc. „Acei care mă cunosc știu că îmi place să citesc. Chiar în aceste zile mi-a dăruit domnul Profesor Anatol Petrencu ultima sa carte, care a văzut lumina tiparului „Rusia, 2019: ”acesta a fost un an greu…””. Unica avere pe care am adunat-o în viață este biblioteca mea. Îmi ocupă întreg spațiul locativ de la Nisporeni. Nu mi-am propus niciodată să-mi număr cărțile. Sunt multe, dar nu mă pot opri să nu mai procur, deși sunt conștientă că  nu mai am unde le pune”, a povestit deputata.

Referindu-se la cartea care a impresionat-o cel mai mult dintre toate cele pe care le-a citit de-a lungul anilor, parlamentara a spus că din fiecare carte bună învăță ceva. „În perioada sovietică de câte ori aveam ocazia să merg în excursie în capitale ale republicilor unionale mă întorceam cu cărți. Un timp îndelungat am fost abonată la diferite ediții editoriale, abonări pe care le făceau Lumițile din centrele raionale. Era un lucru extraordinar. Păcat că au dispărut acele Luminițe și odată cu ele și interesul cetățenilor față de carte. Azi se citește mai mult cartea în format electronic. Și eu citesc mult astfel, dar prefer totuși să țin cartea în mâini”, a punctat ea.

Cât despre cartea preferată, Maria Ciobanu a spus: „Nu pot afirma că am o carte preferată. La anumite vârste am preferat anumiți scriitori. Rămân și astăzi printre preferații mei: Eminescu, Coșbuc, Goga, Rebreanu, Vieru, Păunescu etc”.

În context, dacă ar fi să scrie o carte, Maria Ciobanu a spus că, probabil, ar așterne pe hârtie istorii inedite de viață, pe care le-a trăit sau auzit în văleatul său…

Deputata a mai afirmat că de pe masa sa nu lipsesc niciodată plachete de versuri. „Aseară (n.r. – 29.07.2020) am recitit din Leonida Lari și Vasile Tarâțeanu. Citesc cartea pe care mi-a dăruit-o Anatol Petrencu”, a adăugat ea.

Întrebată dacă alege carte electronică sau clasică, Maria Ciobanu a spus: „și cartea electronică, dar mai mult cea clasică, adică suport hârtie”.

În final, fiind rugată să recomande 3 cărți de citit acum, pe timp de pandemie… și nu doar, Maria Ciobanu a spus: „Victor Suvorov ”Spărgătorul de gheață”, Vlad Pohilă ”Elogiu lecturii”, Gheoghe Budeanu ”Un strigăt pe Nistru”, Ion Varlam ”PseudoRomânia. Conspirarea deconspirării”, ”Basarabia – pământ românesc”, editor și redactor științific Mihai Tașcă. Liviu Rebreanu ”Nuvele”.  Să aveți întotdeauna „poftă” de o carte bună!”.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...