[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important25 Iulie 2020 08:00

Câteva lucruri importante care s-au întâmplat la ultima ședință a Parlamentului din această sesiune – punctate de un activist

Activistul Ștefan Gligor afirmă că, luni – 20 iulie curent, când a avut loc ultima ședință a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară, s-au întâmplat mai multe lucruri foarte importante, informează TRIBUNA.

„Pe primul loc este eșecul moțiunii de cenzură care a captat atenția societății și a generat multiple dezamăgiri, demonstrând celor care mai pot vedea că soarta moțiunii depinde de voința fracțiunilor controlate de Șor și Plahotniuc. Sunt sigur că erau pregătiți vreo trei transfugi ascunși în tufari, însă insuficienți ca să compenseze pierderea celor doi deputați din fracțiunea Șor care s-au „îmbolnăvit” subit. Din păcate, în umbra moțiunii de cenzură a rămas proiectul de modificare a Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor, a Codului de executare și Legii privind societățile cu răspundere limitată, care ar putea face imposibilă recuperarea banilor furați de la noi până acum și cei care vor fi furați de acum înainte. Acest proiect a fost votat la 11 noaptea cu grave încălcări de procedură. Fiind înaintat de Chicu din partea Guvernului, contrasemnat de Nagacevchi – acest proiect nu a fost supus unei expertize anticorupție, care este obligatorie în astfel de cazuri. Mai mult, nici măcar Comisia Juridică din Parlament nu a îndrăznit să dea un aviz pozitiv pe aceste modificări, cu un vot împotrivă și șapte abțineri, Comisia a lăsat adoptarea modificărilor la discreția plenumului”, a scris Gligor, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, pe scurt, modificările adoptate protejează interesele „beneficiarilor efectivi” ai companiilor, „adică a persoanelor care se ascund în spatele companiilor off-shore care sunt folosite pentru a spăla banii, adică pentru acorda o aparență de proveniență legală a banilor și pentru a ascunde urmele și oamenii care în realitate beneficiază de banii furați. Esența este că activele/patrimoniul companiilor și beneficiarilor efectivi, precum și cota lor în companie/participarea socială nu vor putea fi urmărite și executate”.

„Sunt sigur că dacă în spatele acestei inițiative exista vreo argumentare fundamentată legată de aplicarea eronată de către instanțe a unor norme, precum a încercat să invoce Eșanu în Parlament, era necesar de soluționat această situație prin interpretarea legilor existente și nicidecum prin modificări dubioase cu încălcare de procedură”, a precizat Gligor, subliniind că e nevoie de o expertiză anticorupție credibilă și minuțioasă, de avizul partenerilor de dezvoltare și de atenția societății asupra activității acestui Parlament „absolut discreditat”.

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Cine credeți că va câștiga alegerile prezidențiale?

    View Results

    Loading ... Loading ...