[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important3 Iulie 2020 07:00

Opinie despre modificările la Legea privind partidele politice: Ce propune Guvernul nu este un proiect de ajustare la Hotărârea CCM, dar dimpotrivă

„La 25 februarie 2020 Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituționale prevederile din Legea 294 privind partidele politice la capătul ce ține de prezentarea pentru înregistrare a listei cu 4000 membri de partid, dar nu mai puțin de 120 de membri în cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II (raioane). Cu alte cuvinte, pe lângă pragul exagerat de 4000 de membri, Curtea Constituțională a desființat prin această hotărâre, ATENȚIE, principiul de fondare a partidelor după criteriul administrativ-teritorial. Acest lucru important și de principiu sau nu a fost înțeles de Guvern, sau este ignorat în mod deliberat”. Declarația a fost făcută de Ion Dron, avocat și fost candidat la funcția de deputat, unul dintre membrii grupului de inițiativă pentru crearea noului partid politic „Partidul pentru Oameni, Natură și Animale”, informează TRIBUNA.

Potrivit spuselor sale, amendamentul aprobat de Guvern „impune în continuare fondatorilor cerința de prezentare a listei organizațiilor teritoriale până la înregistrarea partidului”.

„Altfel spus, ce propune Guvernul nu este un proiect de ajustare a legii la Hotărârea Curții Constituționale nr.25 din 25.02.2020 dar, dimpotrivă, un proiect de obstrucționare al conținutului și scopului pentru care a fost adoptată această hotărâre. Sunt convins că la o primă solicitare judecătorii Curții Constituționale pot explica Guvernului aceste nuanțe, la fel cum o pot face cred eu și unii deputați din Parlament. Nu rămâne decât să așteptăm anunțul despre dezbaterile în comisii pe acest proiect”, a subliniat el.

TRIBUNA precizează: Guvernul, în ședința din 1 iulie curent, a aprobat modificarea unor acte legislative, astfel Articolul 8 alineatul (1) litera d) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2008, nr. 42-44, art. 119) va avea următorul cuprins: „d) actul de constituire însoțit de lista membrilor partidului politic, al căror număr nu poate fi mai mic de o mie de persoane, actele de constituire ale organizațiilor teritoriale ale partidului, lista delegaților participanți la congresul de constituire. Lista membrilor partidului, întocmită în baza cererilor de aderare la partid, va cuprinde: numele, prenumele, sexul, data nașterii, domiciliul, seria și numărul actului de identitate și semnătura membrului”.

Cristina Gurez

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...