[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important30 Iunie 2020 06:30

Partenerii externi ai RM pot cumva să se implice și ei pentru a anticipa o eventuală criză profundă politică? Răspunsul unui expert!

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă a fost întrebat dacă „partenerii externi ai Republicii Moldova pot cumva să se implice și ei pentru a anticipa o eventuală criză profundă politică?”, informează TRIBUNA.

„Nu se pot implica direct, nu-și pot permite. Uniunea Europeană a demonstrat că nu va face acest lucru, a demonstrat-o și în 2015, și în 2016, când societatea civilă cerea: „Implicați-vă! Implicați-vă!”. Nu a făcut-o, pentru că totuși politicienii Republicii Moldova trebuie să fie independenți și raționali și să decidă ei singuri soarta Republicii Moldova. Au fost aleși nu de funcționarii și birocrații de la Bruxelles, au fost aleși de oamenii din Republica Moldova. De aceea, nu cred că ei se vor implica prea mult, vor veni cu sfaturi, vor veni cu sugestii, vor veni cu anumite opinii, dar nu cred că vor bate cu pumnul în masă și vor cere dlui Năstase sau dnei Maia Sandu să facă una sau alta, sau dlui Candu, sau dlui Filip. Vedeți, Filip, în care Bucureștiul avea atât de mare încredere, și trebuie să spunem că a investit foarte mult în politicianul Pavel Filip, iată că Filip nu s-a dovedit a fi atât de fidel Bucureștiului.

De aceea, nu cred că Bruxelles-ul sau Berlinul vor veni și vor bate cu pumnul în masă. Și Berlinul s-a dezamăgit nu o singură dată de astfel de încercări de a influența viața politică de la Chișinău, și Bucureștiul. Eu cred că dânșii vor veni cu sugestii, vor veni cu anumite încurajări, dar nicidecum nu vor bate cu pumnul în masă și vor cere ultimativ să facă una sau alta”, a declarat Chirilă, în cadrul unui interviu pentru europalibera.org.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...