[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important30 Iunie 2020 07:00

Opinie: „Am putea accepta ideea reformării Parlamentului privind numărul de deputați, însă...”

Ex-deputatul Iurie Țap vorbește despre reformarea Parlamentului, informează TRIBUNA.

„Recent, președintele Igor Dodon a vociferat o noua inițiativă, fiind vorba despre reducerea numărului de deputați de la 101 la 71 sau chiar la 61. În principiu, am putea accepta ideea reformării Parlamentului privind numărul de deputați. Însă, după toate, inițiativa dată este pentru urechile poporului, dar și motivarea pare a fi una pe potrivă – vor fi reduse esențial cheltuielile publice, nemaivorbind despre sentimentul de ,,a-i pune la punct pe cei mai corupți și iresponsabili”. Problema reala este alta: noi avem un parlament nefuncțional instituțional, or, autoritatea suprema reprezentativa și unica autoritate legiuitoare practic nu-și realizează bine funcțiile. Dincolo de calitatea proasta a majorității deputaților, reglementările confuze și vagi, dar, în special, lipsa bunei credințe/bunului simț transformă legislativul într-o simplă mașină de vot a unor interese oligarhice, de clan/grup/partid. Spre regret, este tendința generală care a dominat în istoria statului independent”, a scris Țap, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, dacă e să vorbim despre reformarea Parlamentului ca instituție, atunci trebuie să urmărim capacitatea funcțională a acestuia, așa cum, într-un stat parlamentar, starea generală de lucruri depinde de activitatea Legislativului.

„Este vorba despre cele doua funcții de baza ale Parlamentului – legiferarea și controlul parlamentar. Or, dacă procesul legislativ, cât de cât avansează, funcția de control parlamentar practic este una mai mult decât formală. A propos, în cele două mandate de deputat am stăruit permanent privind reconsiderarea activității controlului parlamentar. În anul 2017, urmare mai multor inițiative pe care le-am promovat în cadrul Biroului Permanent, a fost elaborat un proiect de lege, în acest sens. Votat în prima lectură, majoritatea parlamentara l-a blocat, acesta fiind adoptat de noua legislatură. Îmi pare rău, dar majoritatea parlamentara în frunte cu Partidul Democrat, în perioada anilor 2016-2019, au blocat premeditat reconsiderarea activității legislativului, acestea având alte interese. Pentru conformitate, Strategia privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020, elaborata urmare radiografiei SIGMA/OECD, constata: ,,Interesul Parlamentului fata de activitatea Curții de Conturi … este scăzut. Acest lucru poate fi explicat prin capacitatea scăzută a comisiilor parlamentare de a monitoriza modul în care sunt îndeplinite recomandările instituției supreme de audit, dar și prin faptul că nu există o înțelegere foarte clară a ceea ce presupune activitatea de supraveghere parlamentară. Cadrul normativ privind monitorizarea activității Guvernului este doar parțial dezvoltat. Îmbunătățirea puterii de supraveghere a Parlamentului ar contribui la o îmbunătățire a politicilor și serviciilor produse de Guvern”, a punctat el.

Deputatul a mai spus că, dacă Parlamentul și-ar face datoria bine, Guvernul ar activa productiv pentru țară și oameni.

„În concluzie: reformele/schimbările nu trebuie să fie de fațadă, pentru manipularea opiniei publice, ci de esență, sistemice și profunde pentru a schimba radical starea de lucruri. Privind inițiativa propriu-zisă: fiecare face ce poate”, a conchis Țap.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...