[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Iunie 2020 06:30

Declarație: „Opoziția de dreapta trebuie să facă tot posibilul întru depășirea crizei epidemiologice, dar și să pregătească preluarea puterii”

Ex-deputatul Iurie Țap susține că, în pofida circumstanțelor, Republica Moldova a intrat cu stângul în combaterea coronavirusului, informează TRIBUNA.

„Inițial au încurcat ițele (ruta de avion), au așteptat să petreacă alegeri, ca să declare stare de urgență în sănătate doar pe 16.03… Și mai mult – între timp nu s-a făcut nimic pentru asigurarea stării de urgență (pregătirea spitalelor, dotarea personalului cu echipament adecvat, altele), fapte confirmate ulterior prin mai multe mesaje ale personalului medical implicat în acest proces titanic, dar și nociv. Este și mesajul recent al medicului din Cahul”, a scris Țap, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, dacă e să tragem o concluzie – putem vorbi despre administrarea proastă a crizei epidemiologice.

„Premisele: sistemul n-a fost pregătit pentru a funcționa adecvat! Reformarea acestuia, din motive/interese politice/electorale, a fost tergiversată. Doar un argument: în ianuarie 2015, prin Note informative din partea Partenerilor de dezvoltare ai Moldovei, aceștia au recomandat măsuri concrete privind transpunerea Acordului de Asociere (pentru 100 de zile, până la 12 luni, mai mult de 12 luni). La capitolul „Reformele sănătății”, printre multe altele a fost trasat clar „Guvernul va continua să-și consolideze competențele de bază pentru a face față evenimentelor acute de sănătate publică în cadrul RSI al Organizației Mondiale a Sănătății”. Este tocmai ceea ce trebuia de realizat în vederea pregătirii pentru eventualele pandemii! Doar că, în perioada anilor 2016-2019, Guvernul Filip/Partidul Democrat și transfugii au mimat reformele asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere. În acest sens, responsabilitatea pentru colapsul sistemului revine Guvernului Filip, Partidului Democrat, care orbește realizau mesajele lansate de pe str. Armenească, chiar dacă acest lucru venea să confirme caracterul captiv al statului/guvernului. De altfel, actualul prim-ministru este parte a sistemului oligarhic, or, având funcția de ministru al finanțelor în perioada decembrie 2018 – iunie 2019 acesta, în egală măsură, poartă răspundere pentru politicile ineficiente de gestionare a finanțelor publice. PRO Moldova este tot aici”, a mai spus Țap.

Ex-deputatul a menționat că, în același timp, actuala guvernare a ratat startul, dar și a gestionat prost criza epidemiologică. „Doar câteva observații: dincolo de nume, un ministru care nu cunoaște domeniul, de altfel un domeniu complex și complicat, nicidecum nu putea să gestioneze eficient o atare criză în condițiile unui sistem nepregătit. De facto, este o altă gafă a PD-ului – subestimarea unui minister fără anexe. Este și problema prim-ministrului Ion Chicu, care, la anumite etape încerca să se impună (apăruse și o speranță!), dar până la urmă Președintele Dodon l-a desconsiderat prin declarațiile sale care anticipau deciziile Comisiei Naționale, dar și flirtul cu clerul, când prim-ministrul a fost dat pe mâna acestora. Este și problema afectării demnității instituțiilor statului, or, Guvernul, fiind una dintre cele trei ramuri ale puterii de stat, a fost desconsiderată de către Igor Dodon, PSRM, cler… De facto, statul Republica Moldova este la cheremul unor impostori, care au înlocuit regimul oligarhic cu unul politico-oligarhic cu tentă de subminare a independenței Republicii Moldova în favoarea unui stat care luptă pentru dominația mondială. În concluzie: tendința îngrijorătoare din ultimele zile vine să confirme gestionarea proastă de către actuala guvernare a crizei epidemiologice. În acest sens, opoziția de dreapta trebuie să facă tot posibilul întru depășirea crizei epidemiologice, dar și să pregătească preluarea puterii în vederea realizării reformelor sistemice, inclusiv în domeniul sănătății”, a conchis ex-deputatul.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...