[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important11 Iunie 2020 06:30

Ex-deputat, la „un an de la debarcarea regimului oligarhic”: „Atât PAS, cât și PPDA trebuie să-și reconsidere atitudinea…”

Ex-deputatul Iurie Țap se întreabă: „încotro, Moldova?!”, în contextul faptului că „în iunie se face un an de zile de la debarcarea (de către partenerii strategici – SUA!) a regimului oligarhic”, informează TRIBUNA.

„Ce s-a schimbat în această perioadă? Cum arată Moldova astăzi? Paradoxal, dar coaliția de guvernare este reprezentată și de Partidul Democrat, care anterior a fost instrumentul oligarhului Plahotniuc în capturarea statului, iar astăzi este aliatul PSRM-lui în clădirea unei noi dictaturi, de sorginte partinică, dar scopul fiind același – controlul puterii de stat și schemelor preluate/principalelor fluxuri financiare. Ușor s-a trecut peste furtul miliardului/asumarea răspunderii Guvernului Filip și convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, așa-numita concesionare a aeroportului, răpirea profesorilor turci, tentativa unei noi uzurpări din iunie 2019, dar și multe altele… De facto, a fost blocată transpunerea adecvată a Acordului de Asociere, ceea ce va periclita procesul de edificare a statului de drept și dezvoltarea durabilă a societății”, a scris Țap, pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, trunchierea reformelor în perioada anilor 2016-2019 se face resimțită în cazul crizei pandemice, care a demonstrat vulnerabilitatea sistemului de ocrotire a sănătății.

„În esență, este vorba despre păstrarea „sistemului” celor corupți/impostori care, urmăresc doar interese meschine și întru realizarea acestora fac tot posibilul să fie la/cu putere(a) … Evoluția evenimentelor în perioada de după debarcarea regimului oligarhic vine să confirme concluzia făcută. În contextul dat, este logic să ne întrebăm – cum depășim acest cerc vicios?! Evident, este rolul opoziției să se impună. La etapa dată, această responsabilitate revine PAS-lui și PPDA, care au suportul necesar din partea electoratului, fapt, ce îi condiționează să acționeze ferm și responsabil, inclusiv privind stabilirea parteneriatelor cu forțele politice de dreapta. În acest sens, atât PAS, cât și PPDA trebuie să-și reconsidere atitudinea, or, lecțiile celor patru luni de guvernare, flirtul PAS-lui cu Partidul Democrat, atacurile cavalerești ale PPDA, rivalitatea gen-meritocrație privind ajutorul României, care, de altfel, este unul firesc din poziția acesteia sau privind rolul hotărâtor în debarcarea regimului oligarhic, nu fac altceva, decât să de-motiveze/demoralizeze electoratul acestora, care, la moment, nu au altă opțiune”, a mai spus deputatul.

Iurie Țap a menționat că este un îndemn la maturitate politică, or, timpul curge contrar intereselor publice, iar „sistemul” exploatează la maxim comportamentul celora care continuă călcatul greblei. „Câștigarea alegerilor prezidențiale poate fi o premisă pentru afirmarea democrației și statului de drept, iar pierderea acestora ar însemna colapsul Republicii Moldova. Alea jacta est! (Zarurile au fost aruncate)”, a conchis deputatul.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...