[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important5 Iunie 2020 06:30

Declarație: „Multiplicarea cazurilor de infecții în RM face țara nesigură pentru intrarea liberă pe teritoriul țărilor Schengen. Este foarte probabil ca…”

Politologul Dionis Cenușă susține că, ceea ce se întâmplă în Republica Moldova la capitolul creșterii numărului celor infectați cu COVID-19 se datorează mai multor aspecte. Totodată, el vorbește despre probabilitatea ca, cu excepția deplasărilor esențiale, cetățenii moldoveni cu pașapoarte biometrice să nu poată călători în baza regimului fără vize în Uniunea Europeană (UE), informează TRIBUNA.

„Unu – din experiența altor state, eliminarea restricțiilor urmează să fi avut loc în primul rând reieșind din starea epidemiologică. Din câte am putut vedea, a predominat calculele economice asupra cel de sănătate publică. Doi – scoaterea restricțiilor trebuia să facă parte dintr-o strategie bine gândită, consultată cu experți din varii domenii (medical, economic, politic, diplomatic etc.), inclusiv cu partenerii din țările vecine. Acest lucru nu s-a întâmplat. Nici post-factum nu am văzut o strategie cap-coada publicată, chiar dacă și fără consultări. Trei – ieșirea din izolare trebuie să aibă loc în faze și proporțional incidentei infecțiilor per localitate, raion și regiune (Nord, Centru, Sud). Există posibilitatea de a începe cu municipiile cu riscuri de contaminare aflata în descreștere stabila. Împărțirea țării pe regiuni epidemiologice și respectiv eliminarea în minim trei faze a regiunilor din țara după criterii măsurabile și bine argumentate. În funcție de faza în care se află localitatea urmau să fie permise și activități economice, stabilind dimensiunea grupului care poate ieși în spațiul public. Nimic din aceasta nu s-a făcut. Autoritățile s-au ghidat de numărul de infecții per țară, fără a segmenta țara pe regiuni și a folosi datele epidemiologice, înainte de a ieși etapizat din carantină”, a scris Cenușă, pe o rețea de socializare.

Potrivit politologului, în al patrulea rând, este necesară o revenire la restricții în funcție de localitate sau regiune, fără a fi necesară de fiecare dată introducerea stării de urgență. „În acest sens trebuie modificata legea pentru a permite flexibilizarea delegării atribuțiilor în situații de criză. Contextul descentralizării poate servi drept un paravan util în acest sens. Veridicitatea datelor și testarea în proporții mari a populației continuă să fie obligatorii. Cinci – multiplicarea cazurilor de infecții în Moldova face țara nesigură pentru intrarea liberă pe teritoriul țărilor Schengen. Este foarte probabil ca cu excepția deplasărilor esențiale, cetățenii moldoveni cu pașapoarte biometrice nu vor putea călători în baza regimului fără vize în UE. Cu cât mai mare este rata de infecție, cu atât mai precaute vor fi autoritățile din statele UE”, este de părere politologul.

Dionis Cenușă a mai spus că, autoritățile trebuie să înțeleagă gravitatea consecințelor ieșirii din carantină fără pregătire.

„Asemenea decizii aveau nevoie de o strategie de zonare a țării în funcție de statistica epidemiologică. Diminuarea restricțiilor trebuie să fie controlată, iar revenirea la restricții reversibilă în funcție de datele epidemiologice. Calculele economice nu pot nega realitățile epidemiologice”, a mai spus Cenușă.

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...