[ X ]
[ X ]
Important28 Mai 2020 15:00

Lider de partid: „Frica de reforma teritorial-administrativă și eventual lichidarea nivelului doi sunt ezitări foarte costisitoare pentru statul nostru”

„Cel mai important lucru, pe care mi-l doresc eu, pentru localitățile rurale este educația de calitate, astfel trebuie să continue și să fie dezvoltată reforma învățământului, prin optimizarea și raționalizarea sistemului de școli, astfel încât toți și fiecare copil să învețe la o școală mare și puternică, cu concurență între copii și între profesori. Acolo va fi progres” – declarația a fost făcută de Valeriu Munteanu, președintele Uniunii Salvați Basarabia (USB) pentru www.provincial.md, informează TRIBUNA.

El spune, în context, că toți politicienii înțeleg acest lucru, dar majoritatea decidenților fac populism pe acest subiect. „Reforma teritorial-administrativă este iminentă, astfel va crește capacitatea administrativă a unităților de nivelul unu și în acest mod se vor rezolva foarte multe probleme, inclusiv de infrastructură. Sper foarte mult ca în 20 de ani să facem Unirea Basarabiei cu România iar satele noastre să beneficieze pentru dezvoltare de resursele comunitare, incomparabile cu posibilitățile noastre”, a mai adăugat liderul USB.

Valeriu Munteanu, pentru sursa citată, și-a expus poziția și cu privire la acțiunile autorităților cu privire la susținerea localităților rurale: „A fost o temă mare de populism, de ezitări și de oportunități ratate. Frica de reforma teritorial-administrativă, prin care s-ar forma unități teritorial-administrative puternice, de minim 10-15 mii de locuitori, și eventual lichidarea nivelului doi (raioanele) sunt ezitări foarte costisitoare pentru statul nostru. Aceste ezitări țin într-o stare de sărăcie lucie satele mici și foarte mici din RM și îi fac dependenți de puterea raională și cea centrală și în acest fel se generează traseism la nivel local, frământări politice inutile ale aleșilor locali și stagnarea proiectelor necesare. Majoritatea guvernelor și, mai ales, a guvernărilor din ultimii 25 de ani și-au dorit să aibă o situație precară a localităților rurale, pentru că în vulnerabilități și vasalități se culeg voturi mai ușor. Mare păcat. Oamenii din sate rămân a fi ostatici”, a menționat politicianul.

La întrebarea dacă are un îndemn pentru administrația centrală în legătură cu localitățile rurale, Munteanu a răspuns: „Reforma teritorial-administrativă neîntârziată, crearea unităților-administrative mari, lichidarea nivelului doi. Continuarea și aprofundarea reformei rețelei de școli, în baza noii anvelope teritorial-administrative. Continuarea reformei administrației publice centrale prin aducerea tuturor serviciilor ASP dar și a altor prestatori de servicii ale statului în fiecare localitate, nu doar în fiecare primărie. Aprofundarea și dezvoltarea serviciilor on-line”.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...