[ X ]
[ X ]
Breaking news8 Aprilie 2020 14:00

Poziția ex-Președintelui RM, Vladimir Voronin, vizavi de achitarea poliției de asigurare medicală: „Nici nu trebuie de discutat”

Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, ex-Președinte al RM, susține că asigurarea medicală obligatorie a fost instituită când comuniștii erau la putere, informează TRIBUNA.

„Noi am fost prima țară din CSI care a introdus medicina prin asigure obligatorie. Când am plecat noi de la guvernare, în 2009, noi am lăsat în Fondul Asigurărilor Obligatorii în Medicină – 3 miliarde de lei. Pe timpul acela era o sumă enormă. Din punct de vedere moral, este un lucru important, fiindcă acel care e în vârstă și nu lucrează, nu poate, dar știți că bolile cronice apar cu vârsta mai mult, acela trebuie să aibă ajutor de la cei care sunt în vârsta productivă și care lucrează activ. Eu nu știu care-i acum procentajul de a forma acest fond, dar noi atunci l-am pus 80% – statul, 15% – businessul și 5% – cetățenii. De aceea, polița atunci era ieftină. Acum, mă rog și valuta acesta s-a scumpit. A ajuns la 4 mii. Eu nu dețin cifre, însă noi când am plecat de la guvernare, în interiorul țării, erau un număr nu mic, dar nici așa mare, de oameni care nu erau angajați în câmpul muncii, care se ocupau cu business, care nu țin de impozitare, nu doreau să-și cumpere poliță. În lege nu era desemnat ca noi să-i impunem obligatoriu să-și procure această poliță, dar aici problema poate să apără din senin. El nu are polița, s-a întâmplat ceva cu dlui, Doamne ferește, și atunci el trebuie să plătească tot costul în tot ce ține de deservirea medicală”, a precizat Voronin, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Totodată, Vladimir Voronin a mai spus că „așa e și cu cetățenii aceștia care vin din străinătate”. „Dacă nu dorește, nu poate să-l pună nimeni cu de-a sila… să fie sănătos, dar dacă se întâmplă ceva… Dar ei toți aproape știți din ce țări au venit. În situația când pandemia atacă și nu se știe cu ce o să se termine, acesta este o decizie normală din partea Guvernului, aici nu am critică absolut. Mai mult decât atât, oamenii aceștia, în țările respective, lucrează pentru dezvoltarea acelor țări, pentru PIB-ul național al țărilor respective, dar nu lucrează pentru economia țării noastre. Aceea că ei trimit bani rudelor, banii aceștia nu sunt impozitați de stat, nu trec oficial prin Trezoreria statului. De aceea, dacă ei vin aici, acasă, dar vin din țările care sunt afectate, nu-i nimic strașnic 200 euro (4 mii lei), pot să-și cumpere această poliță, aceasta nici nu trebuie de discutat, nu trebuie de făcut tragedie. Mai mare-i tragedia atunci când, Doamne ferește, să nu se îmbolnăvească acești oameni, mai ales că vin din țările afectate”, a mai spus Voronin.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptări aveți de la Președintele RM?

    View Results

    Loading ... Loading ...