[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important4 Martie 2020 07:00

Politolog: Cercetările sociologice îl dau pe Igor Dodon favorit la prezidențiale. Această superioritate față de rivali se explică prin mai mulți factori

Politologul Ian Lisnevschi susține că, în lupta pentru fotoliul de Președinte al țării, după cum arată toate cercetările sociologice (IRI, IMAS, Intellect Group, iData, ASDM), favorit este Igor Dodon.

După cum informează TRIBUNA, într-un editorial semnat de el, Ian Lisnevschi scrie că, „această superioritate față de rivali se explică prin mai mulți factori”.

„1. Liderul neoficial al socialiștilor practic nu are concurent politic pe spectrul stâng din Moldova. Sondajele arată că concurenții apropiați (Vladimir Voronin, Ilan Șor, Renato Usatîi) ar obține un rezultat sub 9%, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale.

  1. Strategiaacestui candidat nu se oprește pe spectrul electoral care este comod pentru el, dar se extinde pe centru spre electoratul Partidului Democrat, care a picat de la 23,6% la 9,4% (Intellect Group, IRI, IMAS, iData).
  2. Candidat pro-european, sintagmă foarte des utilizată de candidații de dreapta în scopuri electoraleuitând de obiectivele și valorile europene. Acest lucru a afectat încrederea politicienilor de dreapta care au ajuns la putere, ceea ce a permis lui Igor Dodon lărgirea bazinului electoral. Astfel, președintele a fost văzut de multe ori mai pro-european decât unii lideri ai partidelor cu vector occidental.
  3. Instituțiile de stat: Președinția, Guvernul, Parlamentul, pot fi percepute ca o povară, iar consecința negativă este percepția societății care crede că partidul puterii este responsabil pentru toate insuccesele guvernării precedente. Partea pozitivă este că fiecare instituție de stat are un procent de încredere din partea societății și acest procent de încredere este cu mult mai mare decât încrederea în partidele politice. Al doilea plus a instituțiilor este posibilitatea de a începe campania electorală neoficială, bazându-se pe domenii responsabile și concrete, fugind de populism și promisiuni irealizabile”, a explicat Lisnevschi.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...