[ X ]
[ X ]
Important4 Martie 2020 06:00

Opinia unui jurnalist despre primele 100 zile ale Guvernului: Au fost caracterizate de o efervescență a fenomenului politic moldovenesc

Jurnalistul Victor Nichituș consideră că, primele 100 de zile ale guvernării Chicu, etichetată de oficialii de la București că ar fi o guvernare socialistă, a fost caracterizată de o efervescență a fenomenului politic moldovenesc, informează TRIBUNA.

Nichituș a enumerat și ce evenimente au generat această „efervescență a fenomenului politic moldovenesc”: un grup format din șapte deputați ai Partidului Democrat din Moldova au părăsit fracțiunea și partidul; deputații din opoziția parlamentară, PAS/PPDA au depus mai multe moțiuni de cenzură la adresa unor miniștri; Consiliul Politic Național al PPDA l-a delegat pe liderul formațiunii, Andrei Năstase, să candideze la alegerile prezidențiale din toamnă; președintele PAS, Maia Sandu, a cerut public, de mai multe ori, organizarea de alegeri anticipate și a anunțat că va face tot posibilul pentru a le declanșa; mai multe sute de persoane au participat duminică, 1 martie, la un protest în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și au cerut demisia Guvernului Chicu, a președintelui Igor Dodon și organizarea de alegeri parlamentare anticipate; vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, consideră că Blocul politic ACUM a încetat să mai existe”.

„Toată această mișcare zgomotoasă a fenomenului politic dintre Prut și Nistru este un indicator al faptului că în  Republica Moldova există democrație funcțională, cei care au gândit că la Chișinău ar putea apărea dictatura politică a unui singur partid s-au înșelat. În același timp, misiunea FMI, aflată în vizită la Chișinău, a ajuns la un acord cu Guvernul Chicu cu privire la politicile necesare pentru finalizarea actualului program, în luna martie a acestui an. După aprobarea raportului Republica Moldova ar primi un împrumut de aproximativ 20 de milioane de dolari. În bugetul public moldovenesc ar exista 1200 milioane lei. Pe data de 2 martie, premierul Chicu anunța pe Facebook că veniturile la Bugetul Național al statului moldovean sunt în creștere și că se acumulează, din impozite și taxe, cu aproximativ 30 de milioane de lei mai mult față de anul trecut”, a scris Nichituș, pe o rețea de socializare.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...