[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important14 Februarie 2020 16:00

Reducerea numărului de deputați, din nou, în prim-plan. Iată cum și când ar putea să se întâmple!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a amintit că încă în anul 2017 a ieșit cu o inițiativă de a organiza un referendum național pentru reducerea numărului de deputați cu 1/3 și a spus că micșorarea numărului parlamentarilor ar putea deveni realitate după alegerile prezidențiale. Declarații în acest sens au fost făcute în ediția săptămânală „Președintele răspunde”.

După cum informează TRIBUNA, Igor Dodon a declarat că, numărul de 101 deputați a fost stabilit în Constituția RM la începutul anilor 1990, dar noi atunci eram 4,5 milioane de cetățeni.

„În decurs de 28 de ani 1/3 au plecat din țară, dar numărul de deputați a rămas tot 101. Și logic, dacă suntem mai puțini oameni, de ce întreținem mai mulți „nacialnici”. De aceea, eu susțin ideea că trebuie redus numărul de deputați cu cel puțin cu 1/3. Cum trebuie de făcut acest lucru? Aceste lucru trebuie făcut prin modificarea Constituției. E real acum de modificat Constituția? Noi nu avem suficiente, 67 de mandate de deputați, pentru acest proiect. Dar eu vă promit că, imediat după alegerile prezidențiale, noi vom veni cu modificări destul de conceptuale în Constituție, ce ține și de numărul de deputați, dar și de alte elemente care trebuie actualizate. Acum dacă începem, astăzi, cu modificarea Constituției, o să se înceapă iar tot felul de speculații. Acum Constituția nu o atingem, dar, după alegerile prezidențiale, aveți cuvântul meu, pentru că eu am susținut această idee, venim cu această inițiativă de micșorare a numărului de deputați și cu alte lucruri care trebuie actualizate”, a precizat Dodon.

Andriana Cheptine

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...