[ X ]
[ X ]
Comentarii11 Februarie 2020 07:00

Un moment hotărâtor pentru dreapta moldovenească – alegerile din Hâncești

Decizia Platformei DA de a-l susține la alegerile parlamentare noi din Hâncești pe Grigore Cobzac anunță escaladarea tensiunilor din interiorul Blocului ACUM. Conflictul iscat oarecum pe loc gol, neanticipat de nimeni, contrapune PAS, care continuă să insiste pe candidatul „hotărât”, Olesea Stamate, și partenerul său „strategic” PPDA, care nu este singura formațiune de dreapta decisă să-l susțină pe Cobzac. Cunoaștem că și PUN-ul s-a reorientat spre susținerea lui Cobzac, simțind un potențial de creștere politică din exploatarea zâzaniei dintre cele două partide importante de dreapta.

Devine din ce în ce mai evident că problema lipsei de comunicare din interiorul PAS-ului, care a condus la un conflict în interiorul formațiunii și excluderea lui Cobzac din partid, a fost agravată de încăpățânarea liderului partidului – Maia Sandu – de a insista pe formula inițială cu Olesea Stamate, candidat pe Hâncești.

Doamna Sandu o împinge pe Olesea Stamate într-o situație jenantă pentru că o obligă să intre într-o luptă inegală în care șansele ei sunt compromise din start. Va fi extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, pentru candidatul PAS-ului să obțină un rezultat meritoriu în circumscripția 38 în condițiile în care nu are de partea sa susținerea Platformei DA și a elitei locale. Practic, Olesea Stamate este aruncată de partid în gura lupilor.

Maia Sandu mizează probabil din nou pe spiritul de dreptate care trebuie să triumfe în istorie. Absorbită de mesianismul ei notoriu, ea crede că alegătorii și politicienii în Moldova sunt datori să se încovoaie în fața voinței ei de fier care reflectă un viitor pentru Moldova cum nu găsești nici la Paris. Acest model de a băga cu de-a sila pe gâtul moldovenilor valorile europene se opune „modelului Șor”, mult mai ofertant din punctul de vedere al beneficiilor individuale și care nu necesită suferințe masive. Vom vedea în ce măsură hânceștenii se vor ridica la cotele de verticalitate morală și spirit de sacrificiu, cerute imperios de Maia Sandu, dar se pare că liderul dreptei riscă să ajungă un căpitan fără corabie în cazul în care va forța prea mult nota.

În cadrul alegerilor din Hâncești va mai exista un alt model de susținere a candidatului – votul local. Ion Mereuță de la PDM și Grigore Cobzac sunt băștinași, oameni care sunt bine cunoscuți de întreg raionul. Sfidând oarecum această logică, dreapta moldovenească nu prea încurajează manifestările locale de activism politic, dovadă fiind conflictul dintre PAS și Grigore Cobzac. Acest lucru conduce la înaintarea unor candidați precum Olesea Stamate, față de care nu va exista bunăvoința pe care o datorăm de obicei originarilor din localitățile în care trăim.

În aceste condiții, alegerile din Hâncești devin un test important pentru dreapta. În cazul înfrângerii candidatului PAS, situația politică o va obliga pe Maia Sandu să devină mult mai flexibilă în cadrul discuțiilor legate de înaintarea unui candidat comun la prezidențiale. Sigur, doamna Sandu poate să rămână și în continuare fidelă stilului de comportament intransigent, care o caracterizează, dar în acest caz ea riscă să fie avortată de conglomeratul de forțe de pe dreapta care sunt dornice de afirmare.

În fond, situația creată la Hâncești arată că există un soi de captivitate în care s-au pomenit partidele de dreapta în raport cu Maia Sandu, o captivitate din care ele încearcă să iasă. Proiectului Maia Sandu îi lipsește potențialul integrator care ar fi avut darul să-i ofere legitimitate dar și o anumită blândețe față de oameni. Din această cauză, acest proiect este puternic contestat, iar partidele sunt în căutarea unei alternative. După ce se vor consuma alegerile din Hâncești, dreapta politică va fi nevoită fie să accepte dictatul Maiei Sandu, fie să producă noi poli de coagulare.

Astfel, mizele acestor alegeri sunt destul de mari, chiar dacă nici Maia Sandu și nici Andrei Năstase nu au intrat în competiție.

Corneliu Ciurea/www.coment.md

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...