[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important15 Ianuarie 2020 06:00

Politolog, despre strategia aleasă de Guvernul Chicu – diferită de cea a Guvernului Sandu: Teoretic pare corectă și ideală, dar practica arată că…

Politologul Ian Lisnevschi susține că Premierul Ion Chicu a ales o strategie diferită de cea pentru care a optat fostul Premier Maia Sandu și, deși pare corectă, în situația actuală este complicat de obținut rezultatele dorite.

După cum informează TRIBUNA, Ian Lisnevschi, într-un material de analiză publicat pe www.coment.md, scrie că: „Guvernul condus de premierul Ion Chicu a ales o altă strategie decât predecesorul său, prim-ministrul Maia Sandu. Aceasta contrazicea indicația consultanților politici că strategia să fie mai degrabă cultivată decât explicată. Acest lucru s-a făcut simțit în momentul discursului prim-ministrului Maia Sandu, la o sută de zile de guvernare, care a făcut accent pe emoțiile oamenilor și nu pe o raportare pragmatică, exact cum indică manualele de strategie politică. Cunosc în echipa Maiei Sandu persoane care nu apar în vizorul public, dar sunt unii dintre cei mai buni specialiști în domeniul lor și care ar putea să facă un raport pragmatic bazat pe analize și explicații. Dar acest lucru ar însemna asumarea riscului dezamăgirii și mai mari în această conducere”.

Totodată, Lisnevschi subliniază că mereu au existat dezamăgiri în guvernări și vor mai fi, dar și că Guvernul Sandu „a fost bazat mai mult pe crearea legendei de salvatori naționali, utilizarea unor subiecte sensibile, dar dificil de explicat și înțeles”.

„Executivul condus de prim-ministrul Ion Chicu a menționat din start că este un guvern tehnocrat, deși a fost format și pregătit din timp sub influența Președinției. Din primele zile de guvernare Ion Chicu încerca să-și impună propria strategie pragmatică, bazată pe factorul explicativ, cu greu copleșit de observații și atenție la detalii. Teoretic această strategie pare corectă și ideală pentru ca Republica Moldova să obțină rezultatele dorite. Practica arată că este un lucru complicat să încadrezi o strategie bazată pe îndrumare și fără o iluzie optică de a sublinia subiecte neimportante pentru un om de stat, dar interesante pentru societate”, a mai spus Linevschi.

Politologul a menționat că, strategia selectată de Guvernul Chicu, în condițiile destul de dificile și riscante în care se află Republica Moldova, îl impune să argumenteze mereu societății de ce guvernarea are nevoie să fie condusă într-un fel sau altul, de ce s-au luat anumite decizii și cum vor schimba situația, iar cel mai complicat lucru este că doar prin convingerea societății de importanța și responsabilitatea sa de a reforma statului este posibil succesul strategiei alese de noul guvern.

Politologul mai scrie că încă nicio guvernare nu a reușit să convingă societatea de responsabilitate față de reforme și că lipsa de încredere în instituțiile de stat complică formarea percepției de „statalitate”. „Mergând pe ideea Guvernului tehnocrat, echipa prim-ministrului Ion Chicu este impusă să facă aceea ce nimeni nu a făcut înainte, să convingă oamenii să-și asume responsabilitatea pentru schimbările în bine din țară”, a adăugat el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...