[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial12 Ianuarie 2020 07:00

Cine merită să reprezinte dreapta în alegerile prezidențiale?

Este o întrebare care răsună tot mai des în ultimul timp și, probabil, va deveni și mai importantă odată cu apropierea alegerilor prezidențiale. În timp ce unii cred că dreapta trebuie să vină cu un singur candidat, alții consideră că, dat fiind evenimentele de importanță politică majoră ce au avut loc în 2019 și consecințele acestora, ar fi bine ca dreapta să vină cu mai mulți candidați pentru a oferi alegătorilor de pe acest segment alternative setoase, urmând ca în turul doi să fie susținut acel candidat de dreapta ce se va poziționa cel mai bine în primul tur de scrutin.

Astăzi, în contextul funcției de Președinte al Republicii Moldova sunt vehiculate mai multe nume și la fiecare dintre acestea ne vom referi în rândurile de mai jos.

Maia Sandu. Continuă să fie considerată de o bună parte din electoratul de dreapta candidatul potrivit la funcția de Președinte. Ea, într-adevăr, are un rating apreciabil și poziții politice destul de bune, însă există câteva momente ce o dezavantajează și acestea nu pot fi trecute cu vederea. În primul rând, există opinia că ea a forțat demiterea Guvernului său și astfel a cedat prea ușor puterea socialiștilor. În al doilea rând, de felul său, Maia Sandu este un politician pasiv și nu prea se manifestă de când a plecat de la guvernare. Dacă va continua să aibă același comportament și în lunile următoare, s-ar putea ca, deja către startul campaniei electorale, să aibă poziții mult mai slabe decât în prezent.

Andrei Năstase. A făcut un pas înapoi în favoarea Maiei Sandu în 2016 și știe care pot fi consecințele dacă mai cedează odată. Atunci, cedând în interesul comun al dreptei, el practic s-a autodistrus ca lider politic și și-a adus la limita anonimatului politic formațiunea. Situația sa și a PDA s-a îmbunătățit numai după alegerile anticipate ale Primarului capitalei din 2018. Unii cred că, după ce a pierdut lupta pentru Primăria capitalei în 2019, Andrei Năstase nu ar mai trebui să pretindă la funcția de Președinte al RM. Dar, totodată, există opinia că Andrei Năstase a fost lăsat de unul singur în lupta pentru Primăria capitalei. În plus, el a trebuit să-și asume riscuri de imagine, participând, alături de socialiști, la debarcarea PDM de la guvernare. Dacă luăm în calcul aceste momente, atunci e clar că nu putem vorbi despre epuizarea potențialului politic a lui Andrei Năstase și, cu siguranță, el nu trebuie lipsit de șansa de a candida dacă-și va dori acest lucru el sau partidul său.

Dorin Chirtoacă. Există opinia că liderul PL și-a epuizat potențialul politic, alții însă cred că el mai are încă un cuvânt de spus în politica din RM, iar rezultatul destul de bun înregistrat în lupta pentru Primăria capitalei în 2019 este o dovadă în acest sens. Trebuie luat în calcul și faptul că Dorin Chirtoacă depune eforturi pentru unificarea polului unionist. Acest moment este cu atât mai important cu cât se știe că unii unoniști nu prea au privit cu ochi buni coaliția blocului ACUM cu PSRM și au nevoie de o alternativă pentru a participa la următorul scrutin electoral.

Octavian Țâcu. Este un politician cu ambiții mari – cel puțin asta reiese din declarațiile și acțiunile sale. Nu ascunde că ar putea candida la Președinția Republicii Moldova și candidatura sa trebuie tratată cu maximă seriozitate. Aceasta pentru că oferă o alternativă unei părți anume a electoratului unionist, dar și unii părți a electoratului care până mai ieri era al ACUM. Fără astfel de alternativă, acești alegători pur și simplu ar putea boicota alegerile prezidențiale.

Deocamdată, aceste patru nume se vehiculează ca și potențiali candidați ai dreptei în alegerile prezidențiale. Posibil, pe parcurs vor apărea și alte nume.

Cu siguranță, dreapta va încerca găsească cea mai bună soluție de participare în alegeri. Rămâne să vedem care va fi aceasta. Dar, la moment, cert este că toate variantele posibile trebuie luate în calcul și examinate cu mare atenție.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...