[ X ]
[ X ]
Știri13 Decembrie 2019 10:45

Valeriu Pasat despre acuzațiile lui Voronin: ”Să ne povestească ex-președintele Moldovei, Voronin, cum cu știrea dumnealui se punea la cale să li se vândă rachete teroriștilor pentru ca ei să poată doborî avioane civile”

Recent, în cadrul unei emisiuni TV, fostul președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, a afirmat că ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate, Valeriu Pasat, a fost demis din funcție din cauza că se ocupa de interceptarea convorbirilor telefonice ale șefului statului și a făcut pușcărie pentru că i-a vândut unei firme-fantomă cehe piese de artilerie ce puteau trage cu ”încărcături atomice”. I-am solicitat să comenteze aceste acuzații chiar protagonistului lor, academicianului Valeriu Pasat. Iată ce ne-a spus dumnealui: 

– M-aș putea limita, firește, la o scurtă replică precum că Voronin pur și simplu minte în maniera vulgară care îi este caracteristică și la o lumânare aprinsă la biserică cu rugăciunea ca acest fost personaj al politicii moldovenești ajuns deja la o vârstă venerabilă să-și păstreze sănătatea psihică și mintală. În ceea ce mă privește personal, aș ignora toate acuzațiile stupide ale lui Voronin în care el însuși se încâlcește în permanență – ieri spunea una, azi alta, mâine va scorni ceva și mai incoerent și mai neverosimil. Dar nu e vorba doar de mine. Rudele, colegii, cunoscuții mă întreabă și se indignează cum se face că un ditamai fost președinte să se comporte atât de mitocănește, atât de jenant, lansând la dreapta și la stânga acuzații neîntemeiate pe care unii le-ar putea considera totuși veridice – orice-ai zice, nu le lansează un neica-nimeni, ci un fost președinte, și încă nu la gura sobei, ci la televizor! De aceea atacurile lui Voronin nu trebuie ignorate. Nu e mare plăcerea de a polemiza cu el, dar din păcate polemica este necesară și inevitabilă.

Acuzațiile pe care mi le-a adresat Voronin sunt false de la un capăt la altul. Doar o persoană cu imaginația foarte bolnavă poate afirma că SIS intercepta conversațiile telefonice ale președintelui țării. Învinuirile sunt pur și simplu absurde și nu pot fi justificate nici măcar de indulgența cu care merită tratată etatea înaintată a lui Voronin – chipurile, la o anumită vârstă se mai întâmplă ca oamenii să îndruge verzi și uscate, mai uită câte ceva, mai înflorește istorisirile și nu poți să te superi pe așa ceva. Căci în cazul în care Voronin chiar era sigur că îi sunt interceptate convorbirile, de ce n-a dat dispoziția să fie efectuată o anchetă internă de serviciu și să vie pedepsiți cu strictețe culpabilii? E simplu – pentru că nu era nici vorbă de interceptări, iar halucinațiile nu pot face obiectul anchetelor interne…

Toate cauzele penale care mi-au fost intentate pe timpul lui Voronin – privind vânzarea avioanelor către ministerul apărării al SUA, vânzarea sistemelor de rachetă cu lansare multiplă ”Uragan” unei firme slovace și privind pregătirea unei lovituri de stat –  au fost fabricate la comandă. Inconsistența lor a fost dovedită în totalitate de instanțele judiciare naționale și internaționale.

Am fost condamnat și am petrecut în detenție doi ani și jumătate în urma acuzației false de vânzare ilegală a avioanelor de vânătoare MIG-29 în SUA. Abordarea ca atare a chestiunii a fost absurdă. Cum putea să încalce în vreun fel legea Ministerul Apărării al Moldovei vânzându-i avioanele departamentului apărării al SUA și executând astfel hotărârile adoptate de președinte, parlament și guvern în temeiul acordurilor corespunzătoare dintre cele două state? Dimpotrivă, legea, actele normative și acordurile internaționale au fost respectate întocmai. Acordul cu privire la MIG-uri era foarte avantajos pentru țara noastră. În momentul efectuării tranzacției în buget au intrat 40 de milioane de dolari și încă 200 de milioane și ceva am primit în anii ce au urmat în formă de ajutor umanitar din SUA. În plus, tranzacția a avut și un aspect politic important. Moldova a demonstrat că nu este un stat ostracizat care le vinde pe sub mână tehnică militară unor țări supuse sancțiunilor internaționale, ci un stat civilizat care respectă regulile și acordurile internaționale. Mă mândresc cu faptul că am fost responsabil din partea Moldovei pentru realizarea acordului moldo-american prin care avioanele i-au fost vândute Pentagonului direct, fără intermediari.

Până la urmă instanțele judiciare moldovenești au anulat sentința în dosarul MIG-urilor ca ilegală. Procuratura generală mi-a prezentat scuzele oficiale din partea statului pentru încălcarea drepturilor mele și tragerea ilegală la răspundere penală. Am câștigat procesul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului care a obligat guvernul Moldovei să-mi plătească o compensație pentru daune. Ar fi interesant de știut este oare gata Voronin a să compenseze din propria pungă prejudiciile aduse bugetului de stat în urma pierderii de către Moldova a procesului de la Curtea de la Strasbourg din cauza că la comanda ex-președintelui mi-a fost fabricat dosarul MIG-urilor?

Și după toate acestea Voronin mai are tupeul să declare că nu am fost trimis la răcoare pentru avioane, ci pentru altceva. În virtutea acestei ”logici”, dosarul și sentința se bazau pe un articol de lege, dar de facto omul a fost condamnat pentru altceva. O fi înțelegând oare dumnealui ce spune? După aceste revelații și destăinuiri ar fi cazul ca el însuși să se autodenunțe pentru fabricarea unui dosar penal întemeiat pe falsuri deliberate și pentru tragerea ilegală la răspundere a unei persoane nevinovate.

Cât privește vânzarea sistemelor ”Uragan”, confuzia în care s-a împotmolit Voronin amintește de bancul: ”Este adevărat că ați câștigat un milion la loterie?” ”Nu prea” ”Ce înseamnă nu prea?” ”În primul rând nu un milion, ci o mie, în al doilea, nu la loterie, ci la jocul de cărți și în al treilea nu am câștigat, ci am pierdut”. În cazul nostru firma nu era cehă, ci slovă, nu era firmă-fantomă, ci firmă în toată legea, iar sistemele au fost vândute în străinătate deja după ce eu am plecat din funcția de ministru al apărării. Toate informațiile acestea pot fi găsite fără eforturi deosebite în materialele din dosarul corespunzător. Tentativele lui Voronin de a zugrăvi Moldova aproape ca pe o mare putere nucleară capabilă să tragă din tunuri la distanța de 38 de kilometri cu ”încărcături atomice” este aiureală pură. Este chiar de mirare că până acum Voronin n-a zguduit talk-show-rile cu senzaționala dezvăluire că SIS-ul moldovenesc condus de Pasat i-a pregătit la comanda lui Ben Laden pe teroriștii care au atacat la 11 septembrie 2001 turnurile gemene ale WTC din New York.

Ar fi mai bine dacă în loc să viseze cu ochii deschiși valize nucleare și să scornească fantasmagorii despre alții Voronin și-ar aminti despre tentativa întreprinsă în mandatul său de președinte de a vinde în străinătate din depozitele Armatei Naționale o tranșă de sisteme portabile de apărare antiaeriană. Este un tip de armament extrem de periculos râvnit de teroriștii din toată lumea. După ce aveau să treacă printr-o rețea de intermediari, rachetele din depozitele moldovenești urmau să ajungă în ultimă instanță în mâinile gherilelor cecene. Am fost preveniți în această privință și de reprezentanții ministerului de externe rus și ai serviciilor speciale rusești. Acest armament ar fi putut să fie utilizat nu numai contra militarilor ruși, ci și contra unor ținte civile. Imaginați-vă ce scandal s-ar fi declanșat și care ar fi fost consecințele lui pentru Moldova dacă s-ar fi descoperit că sistemele portabile AAA dispărute din depozitele moldovenești ar fi doborât, Doamne ferește, un avion civil. Moldova ar fi fost inclusă imediat în lista statelor ce sponsorizează terorismul internațional. Anume SIS a zădărnicit o asemenea evoluție catastrofală a evenimentelor. La una dintre ședințele Consiliului Suprem de Securitate, în prezența președintelui, eu am raportat, în afara ordinii de zi, despre planurile criminale de vânzare a sistemelor portabile AAA în străinătate. Nici acum nu am un răspuns univoc la întrebarea dacă ar fi îndrăznit cineva să se lanseze într-o atare aventură fără aprobarea lui Voronin. Ulterior i-am prezentat președintelui pentru decorarea cu ordinul ”Ștefan cel Mare” lista ofițerilor care au participat la operațiunea specială de contracarare a acestei tranzacții ilicite. Voronin a refuzat să-i decoreze. Acum el își poate permite să vehiculeze bârfe sarcastice la televiziune, dar atunci nouă, tuturor, nu ne ardea de glumă. Mă mândresc cu faptul că am fost implicat în operațiunea specială care a zădărnicit înarmarea teroriștilor internaționali cu sisteme AAA. Din fericire pentru toți, acea tranzacție a fost contracarată cu promptitudine, dar nici pe departe datorită vigilenței și eforturilor președintelui Voronin.

Cea de-a treia acuzație pe care mi-o aduce ex-președintele vizează pregătirea unei lovituri de stat ”la comanda Rusiei”, dar în mod enigmatic de pe teritoriile României și Belarusului. Începutul urma să fie pus de asasinarea lui Iurie Roșca în piața centrală a Chișinăului cu pistolul pe care mi l-a dăruit ministrul apărării al României, iar printre participanții la atentat avea să figureze și marele nostru poet Grigore Vieru cu care mergeam împreună deseori la București. Aiureală pură, dar o istorisire de rutină de pe vremea lui Voronin președinte. Nu era nevoie nici de argumente, nici de logică, nici de probe atunci când șeful voia să-l scoată pe cineva din circuit.

Acum Voronin încearcă să-și creeze o imagine de persoană pozitivă sub toate aspectele, să radieze din memoria oamenilor numeroasele cazuri de persecuție ilicită a multor persoane în anii președinției sale. În rândul acestor persoane am ajuns și eu, și familia mea. Era suficient să nu-i fie cineva pe placul lui Voronin pentru ca el, în virtutea firii sale ranchiunoase și răzbunătoare, să-l treacă în rândul dușmanilor săi și să asmuțe asupra acestuia mașina de represalii controlată de președinte. În activitatea mea de savant mă ocup deja de 30 de ani și ceva de tema represaliilor și deportărilor staliniste. În cadrul investigațiilor am dat odată în arhive de un dosar penal cu rezoluția: ”Vă rog să vă lămuriți și să executați prin împușcare”. Probabil că rezoluția a fost formulată de un șef de teapa lui Voronin.

S-ar putea ca pe fundalul harababurii și debandadei ce s-a instaurat în politica moldovenească și în administrația de stat după plecarea lui Voronin de la cârma țării figura lui și mandatul lui să-i pară cuiva aproape că modele de autoritate politică normală. Dar să nu uităm că anume dumnealui a fost ”nașul” tuturor celor întâmplate după plecarea sa din post. Anume în mandatul său s-au produs evenimentele de la 7 aprilie 2009, a fost ars textul original al Declarației de independență, au fost distruse sediile administrației prezidențiale și parlamentului. Voronin și nicidecum altcineva i-a dat naștere lui Plahotniuc cu tot cu regimul lui de ”stat capturat”. Plahotniuc nu a făcut altceva decât să ducă la concluzia logică ceea ce a început Voronin.

Partidul comuniștilor a fost părăsit de mulți membri – Lupu, Dodon, Greceanâi, Țurcan, Stepaniuc, Vlah, Ceban, Tcaciuc, Muntean, zeci și sute de mulți alți lideri și activiști mai mult sau mai puțin cunoscuți. E de remarcat că sunt oameni foarte diferiți  pe care îi unește sub același generic faptul că au plecat de la Voronin. El îi acuză de trădare, dar observând starea lamentabilă în care Voronin a adus PCRM, se impune întrebarea: dar poate că nu ei sunt trădătorii, cu însuși președintele partidului care și-a adus formațiunea la sapă de lemn?

Cel de-al treilea președinte al Moldovei a beneficiat la etapa inițială a mandatului său de o susținere fără precedent din partea cetățenilor, de încrederea aproape absolută a populației și de putere aproape absolută, de toate posibilitățile de a face lucruri bune pentru țară și popor. El a irosit într-un mod iresponsabil toate acestea. În loc să fie un exemplu de bun-simț, de respect față de lege, de comportament civilizat și de ținută morală, Voronin a dat și mai dă dovadă de un dispreț total față de lege, de vulgaritate și mitocănie, încearcă să mintă cinic și să se justifice cam neîndemânatic, împroșcându-i pe alții cu răutate, venin și noroi. Poate că ar fi cazul să nu se mai facă de râs la bătrânețe. Să se odihnească și el în liniște și pace și să-i lase în pace și pe ceilalți.

www.kp.md

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...