[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important8 Decembrie 2019 07:00

Poziția unui politolog despre cele două moțiuni ale Blocului ACUM: „Instrumentul moțiunilor riscă să nu fie observat de public”

Politologul Dionis Cenușă este de părere că iarna aceasta este iarna moțiunilor de cenzură simplă.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe o rețea de socializare, Dionis Cenușă a scris că e cert faptul că Guvernul trebuie monitorizat și penalizat, dar părerea sa despre cele două moțiuni, inițiate de Blocul ACUM, este că au bază motivațională slabă, inclusiv dacă privim la experiența Guvernului Maiei Sandu.

„Unu – Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc a fost vizat pentru o afirmație încurcată, în care se vede că acesta are probleme serioase cu exprimarea coerentă decât că susține tranșant paramilitarii separatiști ruso-ucraineni din Donbas. O spun pentru că am ascultat de mai multe ori afirmațiile acestuia, extrase din arhiva din 2016. Dar ca să fim corecți, Nicu Popescu câteva luni în urmă l-a fel a fost speriat cu o moțiune de cenzura pentru afirmația nereușita vizavi de conflictul transnistrean, considerat de el drept război civil. Doi – Mai nou, Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi este țintit cu o moțiune de cenzură pentru ca “sporește influența executivului și a legislativului” asupra judecătorilor. Logica acestui demers pare a fi în regula, având în vedere că Ministrul este atât de prins că nu se prezintă la ședințele CSM (lucru care trebuie obligat prin lege sau reglementat așa ca să evităm un CSM paralizat). Dar îmi amintesc la fel de bine cum ex-Premierul Maia Sandu se prezenta în fata judecătorilor și făcea declarații politice frecvente în adresa judecătorilor. Nu erau acele acțiuni presiuni asupra puterii judecătorești?”, a precizat politologul.

În context, Dionis Cenușă a revenit la un gând mai vechi. „Toate precedentele create de o putere politică vor fi folosite de către guvernările ulterioare. Este îngrijorătoare lipsa de claritate vizavi de reforma justiției, și orice abatere trebuie penalizată. Dar cred că moțiunile de cenzură trebuie folosite inteligent, astfel ca greșelile comise de Guvernul susținut de socialiști să aibă costuri politice dureroase. De altfel, instrumentul moțiunilor riscă sa devină trivializat, respectiv să nu fie observat de public”, a conchis Cenușă.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...