[ X ]
[ X ]
Important23 Noiembrie 2019 08:00

(INTERVIU) Ian Lisnevschi: În caz că vor avea loc alegeri parlamentare anul viitor, Legislativul va fi cu totul altfel decât cel pe care îl vedem azi

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, politologul Ian Lisnevschi a vorbit despre cauzele căderii Guvernului Sandu, dacă au riscat ceva socialiștii – atunci când au depus moțiune de cenzură, care crede că trebuie să fie prioritățile Guvernului Chicu, cum va evolua situația politică în viitorul apropiat, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Guvernul Sandu a căzut. Care credeți că au fost cauzele reale?

I.L.: Căderea Guvernului Sandu este rezultatul strategiei electorale greșite a partidelor PDA și PAS, în care nu este loc pentru compromis, atragerea dividendelor politice a fost bazată pe conflict și atac la electoratul celorlalte partide. Această strategie a creat situația în care orice cooperare cu partidele parlamentare va aduce doar pagube electorale pentru Maia Sandu și Andrei Năstase. Acest lucru s-a agravat când guvernarea ineficientă a provocat căderea ratingului liderilor pro-europeni și creșterea procentului electoratului dezamăgit în formațiunile PAS și PPDA.

Ultimele sondaje arătau că ratingul pe țară al PPDA este sub 6% și drept confirmare – prima dată în istoria Republicii Moldova forțele pro-europene pierd alegerile locale în mun. Chișinău.

În aceste condiții, căderea Guvernului Sandu era inevitabilă și chiar necesară pentru salvarea imaginii Maiei Sandu.

T.: Căderea Guvernului e în avantajul Blocului ACUM sau în dezavantaj?

I.L.: Maia Sandu a obișnuit cea mai bună ieșire din situația creată și dificilă pentru viitorul său politic. Guvernul a fost demis prin votul socialiștilor și democraților, înainte de perioada rece, când criza economică va fi resimțită de cetățeni. Acest lucru permite Maiei Sandu să se întoarcă în zona de confort și strategia inițială, în același timp începând pregătirile pentru alegerile prezidențiale, în momentul când, principalul concurent, Andrei Năstase are statut de perdant.

T.: Au riscat ceva socialiștii, atunci când au depus moțiune de cenzură?

I.L.: Riscul pentru socialiști era minimal. Din punct de vedere strategic, pentru PSRM era mai comod ca Guvernul Maiei Sandu să activeze mai departe și să-și asume deplin responsabilitatea pentru eșecuri, criza politică și economică, creată și de faptul că țara se afla în stare electorală un an întreg. Pentru a depăși criza economică și socială, care va urma, este nevoie de specialiști competenți, program bazat pe rezolvarea problemelor socio-economice a societății și o colaborarea rapidă și eficientă între instituții, ceea ce nu a putut obține Guvernul Sandu, ceea ce a provocat risc pentru țară.

T.: Cum credeți că se vor poziționa în continuarea PAS și PPDA?

I.L.: PAS și PPDA, inițial, au fost și rămân principalii concurenți ce pretind la același electorat. Crearea blocului electoral între aceste două formațiuni a permis mobilizarea electoratului de dreapta și obținerea rezultatului bun chiar la primul scrutin electoral. Lipsa comunicării și strategiei comune a provocat ruptură în trei grupuri politici. Putem vorbi de un nou precedent politic, când crearea unui bloc politic din două partide poate crea trei formațiuni cu electorat diferit, iar cel mai mare risc este că liderii acestor formațiuni, prin acțiunile lor, generează conflict în electoratul de dreapta. Acest lucru îl vedem în rezultatele alegerilor locale, când candidatul Andrei Năstase a obținut un număr mai mic de voturi decât consilierii din partea Blocului ACUM și când electoratul fostului primar pro-european, Dorin Chirtoacă, și al deputatului ACUM, Octavian Țîcu, au refuzat să-l susțină pe Andrei Năstase în turul doi.

Dacă în scurt timp aceste formațiuni politice nu vor face schimbări radicale riscă să tragă forțele de dreapta în opoziție pe un termen lung.

T.: Ce riscuri și ce beneficii ar putea avea socialiștii drept urmare a învestirii Guvernului Chicu?

I.L.: Riscurile acestui guvern sunt foarte mari. Guvernul tehnocrat, condus de Ion Chicu, este asociat direct cu PSRM și cu Președintele Igor Dodon. Dacă nu vor reuși depășirea crizei economice și restituirea încrederii cetățenilor în stabilitate politică, atunci vor fi taxați dur de societate și vor răspunde chiar de greșelile Guvernului Sandu.

T.: Care credeți că trebuie să fie prioritățile Guvernului Chicu?

I.L.: Prioritatea oricărui Guvern ar trebui să fie oamenii. Nu e posibil să faci reforme când oamenii nu au încredere în aceste reforme și în cei care le implementează.

Cred că, ar fi corect să se reîntoarcă la rezolvarea problemelor socio-economice ale cetățenilor și proiectelor sociale și la restabilirea încrederii investitorilor interni, care, din cauza politicii ineficiente, au trecut în regim de optimizare sau zona gri.

T.: În ce măsură rezultatele acestui Guvern se vor răsfrânge asupra ratingului partidelor ce l-au investit în funcție?

I.L.: În caz de succes toate dividendele le va primi Partidul Socialiștilor și Președintele țării. Vor fi unii beneficiari. Partidul Democrat va putea crește în rating, doar în caz că va colabora constructiv cu acest Guvern și va da dovadă că poate fi opoziție adevărată, ce nu se interesează de funcții, ci de continuarea proiectelor sociale. Fiecare proiect relansat al PDM va fi un plus electoral pentru această formațiune.

T.: Cum credeți că va evolua situația politică în viitorul apropiat?

I.L.: Viața politică în Moldova va fi foarte activă în perioada apropiată. Condițiile create presupun luptă activă între lideri politici, unele formațiuni politice vor fi supuse rebrandig-ului, în scurt timp se va anunța despre apariția formațiunilor noi. Spectrul politic, ca și geografia politică Moldovei, s-a schimbat semnificativ în comparație cu prima perioadă a acestui an, ceea ce va influența asupra tehnologiilor și metodelor politice. În caz că vor avea loc alegerile parlamentare anul viitor, Legislativul va fi cu totul altfel decât cel pe care îl vedem azi. Așa că, cred că, ar trebui să ne pregătim de noi precedente și surprize politice timpul apropiat.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...