[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important23 Octombrie 2019 07:00

Un deputat enumeră recordurile înregistrate de PSRM în cadrul alegerilor locale: „Anterior, deținea conducerea a 2 primării în suburbiile capitalei, acuma 5”

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea subliniază că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a câștigat, practic, alegerile locale, iar democrații pierd puterea locală. Totodată, el se referă la unele performanțe înregistrate de formațiune în cadrul alegerilor locale, informează TRIBUNA.

„Alegerile locale au schimbat extrem de mult tabloul electoral la nivel național. PSRM a ocupat prima poziție după numărul de consilieri raionali și municipali, ACUM poziția a doua, iar PDM a treia. Partidul Șhor, în afară de Orhei, nu este nicăieri. Anterior, PDM controla  peste 700 primării din 900, 30 președinți de raioane din 32. Astăzi, PD au majoritatea in 6 raioane, cu șanse mai peste tot de a fi în opoziție. Partenerul PDM, PN, condus de Renato Usatîi, a obținut majoritatea doar în Bălți. Și Gata! Dar, și acest incident nu va dura prea mult”, scrie Țîrdea, într-un articol pe blogul său. http://www.bogdantsirdea.eu/2019/10/21/psrm-a-cistigat-alegerile-locale-pdm-pierde-puterea-locala/

Totodată, socialistul a enumerat și câteva recorduri ale PSRM înregistrate inclusiv la alegerile locale:

 1. „PSRM este cea mai numeroasă fracțiune în legislativ. Acum are cu un deputat mai mult: 36!
 2. De asemenea, PSRM are cea mai numeroasă fracțiune în Consiliul Municipal Chișinău-22 de consilieri din 51. Anterior, partidul avea 19 consilieri.
 3. Anterior, deținea conducerea a 2 primării în suburbiile capitalei, acuma 5. Inclusiv, Colonița!, satul de baștină a lui Mihai Ghimpu.
 4. PSRM a obținut victoria în 15 raioane și consilii raionale. PSRM a luat din primul tur 124 primării. Practic, a cîștigat alegerile locale.
 5. Majoritatea absolută (51%) a consilierilor raionali în 4 raioane: Briceni, Ocnița, Dondușeni și Taraclia.
 6. PSRM a obtinut functia de primar a 12 orașe (Ceadr-Lunga, Comrat, Briceni, Ocnița si 8 orașele – Vadul lui Vodă, Vatra, Lipcani (r. Briceni), Cupcini (r. Edineț) Frunze (r. Ocnița) Costești (r. Rîșcani), Biruința (r. Sîngerei)).
 7. În turul II, candidații PSRM se vor duela în 18 orașe, inclusiv în Chișinău și 14 centre raionale: Rîșcani, Dondușeni, Soroca, Basarabca, Edineț, Anenii Noi, etc.
 8. PSRM a obținut succes complet sau parțial în 30 din 55 orașe din Moldova (aproximativ 55%), inclusiv, în Chișinău.
 9. PCRM și PN în Chișinău au acumulat zero mandate, la fel ca la alegerile parlamentare din 2019. Această prăbușire este de fapt începutul sfîrșitului pentru ei, necătînd la faptul că, PN a luat conducerea a 4 orașe. În Chișinău oamenii cunosc mai bine cine trebuie votat.
 10.  Bătălia principală se va da pentru turul II. Iar, dacă cetățenii cred că Moldova are viitor, Victoria este inevitabilă”.

Cristina Gurez

Comentarii

Top știri

Sondaj

 • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

  View Results

  Loading ... Loading ...