[ X ]
Comentarii24 August 2019 14:00

(COMENTARIU) Cât va mai rezista coaliţia de guvernare? Riscurile ce planează asupra ei

Asupra actualei coaliţii de guvernare planează mai multe riscuri şi tot mai des răsună întrebarea: Cât va rezista aceasta? La aceste riscuri mă voi referi în rândurile de mai jos.

Un risc mare pentru actuala coaliţie de guvernare îl reprezintă disputele interne care ţin de numirile în funcţii ce se fac în ultima vreme. Aceste dispute s-au acutizat în special în ultima săptămână, ca urmare a evenimentelor legate de alegerea lui Vladimir Ţurcan în funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale. Pentru a exclude acest risc, guvernarea trebuie fie să renunţe să mai opereze noi demisii la nivelul conducerii mai multor instituţii în stat, fie să partajeze aceste funcţii de conducere şi să anunţe despre acest lucru public, lăsând oamenii să judece fiecare partid din coaliţia majoritară în parte pentru nominalizările pe care le face.

Al doilea mare risc e legat de acordul de guvernare. Socialiştii susţin că precedentul acord în mare parte a fost realizat deja şi că e nevoie de un nou acord, lucru cu care se pare nu sunt de acord cei din blocul ACUM. E şi firesc ca cei din blocul ACUM să se opună, deoarece semnarea unui nou acord ar presupune şi o nouă delimitare a funcţiilor şi sferelor de influenţă în Executiv. La moment, cei din blocul ACUM controlează practic tot Guvernul, cu excepţia funcţiei de ministru al Apărării şi a celei de vicepremier pentru reintegrare. E logic că ei nu-şi doresc să împartă puterea de aceea se opun semnării acordului. Întrebarea este însă dacă socialiştii vor mai tolera ceea ce se întâmplă în continuare şi dacă vor accepta postura de „frate mai mic”, având de fapt mai multe mandate (35) decât blocul ACUM (26).

Al treilea risc e legat de alegerile locale generale, care implică şi o mare doză de instabilitate. Cu siguranţă, oricât de atente vor fi la relaţiile personale şi la mesajele promovate, partidele din coaliţia de guvernare nu au cum să evite unele tensiuni şi conflicte. Depinde deja de proporţia acestora, or cu cât mai mari vor fi aceste conflicte cu atât va creşte riscul destrămării coaliţiei de guvernare.
Al patrulea mare risc ţine de maturitatea politică a celor ce formează coaliţia de guvernare şi majoritatea parlamentară. De multe ori, reprezentanţii partidelor de la putere dau impresia că nu prea ştiu ce înseamnă responsabilitate şi maturitate politică şi se fac a nu înţelege că o guvernare în coaliţie presupune cedări de ambele părţi, încercând să-şi impună punctele de vedere în chestiuni de principiu. Dacă se vor comporta astfel şi în continuare, nu este exclus ca la un moment dat să fie trecută limita după care nu va mai exista cale de întoarcere şi coaliţia se va destrăma.
Al cincilea mare risc pentru coaliţia de guvernare îl reprezintă Partidul Democrat. Această formaţiune încă e suficient de puternică şi nu a pierdut speranţa de a reveni la putere. Totul depinde de cum va reuşi să se regrupeze în urma Congresului său preconizat pentru data de 7 septembrie. Dacă PDM va reuşi să facă din acest Congres un nou început şi va avea un joc politic abil, nu este exclus că va reuşi să zdruncine serios coaliţia de guvernare şi chiar s-o distrugă.Desigur, asupra coaliţiei de guvernare planează şi alte riscuri, dar acestea cinci sunt de bază.
Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...