[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important7 August 2019 06:30

(INTERVIU) Victor Ciobanu: Probabil, am avut cu toții așteptări prea mari, iar rezultatele nu au fost tocmai pe potriva lor

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre situația politică actuală, cum se descurcă noua guvernare, despre alegerile locale generale, situația politică a PDM, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle. Ciobanu, cum ați califica situația politică actuală din Republica Moldova?

V.C.: Situația politică actuală este una tranzitorie. Chiar și actuala guvernare e una tranzitorie. După o revoluție pașnică. Unde am fost știm cu toții – într-un stat mafiot, capturat de clanul lui Plahotniuc. Unde vom ajunge – urmează să vedem. Sper foarte mult că actuala guvernare tranzitorie va reuși să restabilească cel puțin parametrii esențiali ai unui stat de drept democratic. Problema e că nu orice tranziție duce spre democrație, unele migrează spre regimuri autoritare. Așa zic tranzitologii. Asta ne-a demonstrat și guvernarea precedentă. Cea nouă trebuie să ne demonstreze că are capacitatea să inverseze trendul.

T.: În opinia dvs., cum se descurcă noua guvernare, la aproape 2 luni de la preluarea puterii? În opinia dvs., a înregistrat careva rezultate până acum?

V.C.: E prematur să facem concluzii definitive. Probabil, am avut cu toții așteptări prea mari, iar rezultatele nu au fost tocmai pe potriva lor. Dar nu putem s-o lipsim de acel credit de încredere acordat. E și lipsa de experiență politică, handicap care sper că se va recupera relativ repede. Mai gravă îmi pare lipsa de viziune pe anumite domenii – în primul rând, cel al justiției. Cred că deputații majorității nu au știut să exploateze consecințele Declarației privind statul capturat, materializându-le în formă de legi ce ar permite eliberarea rapidă a instituțiilor statului. Insistența cu care se încearcă schimbarea sistemului existent, operând în cadrul sistemului existent este o greșeală de principiu și denotă o neînțelegere a faptului că sistemul nu se poate reforma din interior. Or, desemnarea „procedural corectă” a celor 4 judecători la CC ar putea fi fatală. Să nu înțelegi diferența între asumare politică și o numire tehnică e o eroare gravă care ne va costa. Ar mai fi de vorbit despre domeniul economiei, dar nu e cazul. Nici chiar populația nu mai așteaptă miracole economice. Ceea ce vrea de la guvernare e dreptatea.

T.: În societate este discutat intens subiectul vacanței deputaților, miniștrilor. În situația creată, în opinia dvs., cum trebuiau să procedeze cei din noua guvernare?

V.C.: Desigur că nu trebuiau să plece în vacanță. Este atât de evident că mi-i jenă să aduc argumente. Să nu înțelegi ce așteaptă societatea și mai ales de când tot așteaptă?! Să nu înțelegi că suntem într-o situație deloc normală? Să nu aibă unii bun simț elementar ca să plece la odihna binemeritată, DOAR DUPĂ ce au făcut lucrul și au obținut rezultatele promise? A, că unii nici nu au promis nimic…

T.: Alegerile locale generale au fost stabilite pentru data de 20 octombrie curent. Cum credeți că se vor răsfrânge ultimele schimbări de pe arena politică asupra rezultatelor acestor alegeri?

V.C.: Cert este că, PD se va prăbuși și configurația politică la nivel local se va schimba dramatic. Cei de la guvernare ar putea să-și fortifice pozițiile, dacă vor veni spre alegeri cu rezultate concrete, nu doar cu deschiderea dosarelor. În rest, vor apărea jucători noi care vor dori să ocupe spațiile eliberate.

T.: Cum comentați noile numiri în funcții-cheie în stat (SIS, CNA, PG…), dar desfășurarea concursurilor? Numirea de noi șefi va schimba cumva situația?

V.C.: Să vedem acțiunile celor noi-numiți în fruntea instituțiilor. Schimbarea șefilor ar putea fi insuficientă și există riscul că încă o reformă se va împotmoli. Or, nu ne putem permite luxul de a reforma sistemul justițiar în continuare, așa cum am mai făcut-o ani la rând. Rezultatele acestei reformări continue le vedem și le simțim toți. Este nevoie de o curățare mult mai profundă a sistemului. Concursurile nu sunt o garanție a rezultatului – să ne amintim doar de Chetraru, Gurin, Harunjen, care au câștigat concursurile. Cred că anumite funcții importante trebuie să fie asumate politic de guvernare.

T.: Parlamentul și Consiliul Superior al Magistraturii au anunțat câștigătorii pentru fotoliile de judecător la Curtea Constituțională. În scurt timp, urmează să anunțe și Guvernul. Cum vă pare noua componență? Ce puteți spune despre cei care au candidat pentru aceste fotolii?

V.C.: Cred că rezultatul Comisiei juridice a Parlamentului a demonstrat că, acel concurs a eșuat. Or, cei care au setat criteriile de selectare nu au conștientizat că nu poți evalua profesionalismul la mod abstract, conform unui CV, fără a ține cont de context. E profesionist Platon în sectorul bancar? Sigur. L-ați numi guvernator la BNM? Nu cred. Nici membrii comisiei nu cred că sunt în stare să evalueze un candidat la CC. Ca să nu mai vorbesc de halul în care au fost punctați candidații. Rezultatul a și fost contestat de unii reprezentanți ai guvernării, să vedem și votul Parlamentului. De la un CSM nereformat – or, anume asta trebuia făcut mai întâi (ca și CSP de altfel, înainte ca să desemneze candidatul la Procuror General), e greu să aștepți desemnări cu bună credință. Urmează să vedem ce va decide Guvernul. CC e o instituție mult prea importantă ca să-ți permiți luxul improvizației și amatorismului în selectarea candidaților. Mă tem că guvernarea a ratat șansa transformării CC într-o instituție veritabilă.

T.: În context, cum vă pare și noua componență a Comisei Electorale Centrale? Va face față scrutinului electoral preconizat?

V.C.: Deocamdată nu am văzut nici o mișcare a noului CEC. Cel puțin, aștept o explicație – ce facem cu listele de alegători umflate la 3,2 milioane la o populație sub 2,7 milioane?!

T.: În ultima perioadă, au fost anunțate/lansate noi partide pe arena politică (USB, APEL, formațiunea susținută de Mark Tkaciuk și Iurie Munteanu). Ce șanse le dați să se afirme, dar și de la cine credeți că vor „fura” voturi?

V.C.: Pe de o parte, eșichierul s-a mai degajat și există loc pentru apariția unor proiecte noi. Pe de altă parte, cei nominalizați abia au apărut și este prematur să le dau șanse. Alegerile locale vor fi un test și vor demonstra – cine are șanse să se transforme în forță politică, iar cine doar va „fura” voturi.

T.: Ce priorități ar trebui să aibă, în perioada imediat următoare, coaliția PSRM–ACUM?

V.C.: Prima și ultima prioritate este implementarea Declarației privind statul capturat. Asta au promis și exact asta trebuie să facă. Oamenii vor rezultate concrete și anume cu aceste rezultate (sau lipsa lor) coaliția va merge la alegători. Restul sunt activități curente.

T.: Cum ați caracteriza situația politică a PDM? Cum ar trebui să se poziționeze în noile circumstanțe?

V.C.: S-a și (auto)poziționat drept unica forță de opoziție care ar fi persecutată. Cel puțin asta rezultă din ultima declarație făcută. E foarte cinic să te prezinți drept victimă a actualei guvernări, care (încă) nu a arestat pe nimeni, care nu a interzis PD, deși era cazul. După ce au transformat un stat în „malină banditească”, ar trebui cel puțin să condamne tot ce au făcut în ultimii ani și să ceară scuze de la popor. Pe urmă mai vedem. Așa e doar o farsă – călăul deghizat în victimă. Alegerile sper să demonstreze valoarea reală a acestui „partid”.

T.: În genere, la ce să ne așteptăm în perioada imediat următoare? 

V.C.: După vacanță va începe campania electorală. Deja a început. Asta va provoca anumite disensiuni – atât pe interiorul ACUM, cât și în coaliția de guvernare ACUM-PSRM. De faptul cum vor putea gestiona această situație va depinde și viitorul actualei guvernări. Desigur, enorm vor conta și (in)succesele în deoligarhizare. PD va încerca să se regrupeze și să conserveze ce va mai rămâne din acest „partid”. Ceilalți – mai noi, dar și mai vechi, vor fi vocali, dar cu șanse limitate.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...