[ X ]
Exclusiv16 Iulie 2019 06:30

CCRM se află într-un conflict de interese cu Ministerul Finanțelor! Deliile oferite de Marian Lupu!

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Curții de Conturi din Moldova, Marian Lupu a menționat că, cu părere de rău, s-a violat independența financiară a instituției pe care o conducere.

„Legea din decembrie 2017 a fost elaborată de experți europeni în colaborare cu CCRM. Această lege, din punctul meu de vedere, a săvârșit o revoluție în abordările noastre naționale pentru sistemul de audit. Pentru prima oară, cadrul legislativ ce ține de CCRM a fost ajustat la standardele europene și internaționale. Unul din aceste standarde este independența funcțională, operațională și financiară. Ideea este simplă – e nevoie de o organizație care nu este supusă influențelor administrative, influențelor politice – prin definiție este o instituție apolitică, are niște reguli foarte clare de funcționare. E de înțeles de ce este stabilit acest set. Fiindcă Curtea nu trebuie să aibă în față sa guvernare sau opoziție, partide sau lideri politici – CCRM tratează instituții și conducători ai instituțiilor de stat care gestionează banii publici, fără simpatii și fără antipatii. Anul trecut, cu regret, printr-o modificare la legea sistemului bugetar și a procesului bugetar, ne-a fost lichidată această independență financiară. Până anul trecut, CCRM avea un mecanism foarte clar stabilit, că până la 10 mai noi veneam cu proiectul bugetului în Parlament, se aproba prin hotărâre și după această decizie se cobora la Guvern, pentru ca ea, fără modificări, să fie incorporată în proiectul Legii bugetului. Din anul trecut însă, CCRM este pusă în același rând cu ministerele și agențiile, stând la poarta Ministerului de Finanțe”, a precizat Lupu.

Potrivit președintelui CCRM, de aici, începe marea problemă care se numește conflict de interese.

„MF este unul din clienții noștri de bază, fiindcă este instituția care gestionează per ansamblu tot bugetul țării. Noi rareori înregistrăm cazuri când nu avem deloc pretenții – noi avem cu ei discuții, pe alocuri dure, contradicții. În cazul dat, prin definiție nu pot să satisfac MF – eu sunt oponent și atunci ei se supără și nu ne dau bani. Iată conflictul de interese. Această întrebare a nimerit și în vizorul Comisiei Europene și noi am făcut aceste propuneri în pachet să restabilim independența financiară a CCRM. Am solicitat și sprijinul Comisiei Europene, de rând cu a Parlamentului, ca, în regim de urgență, printr-un proiect de lege să ne restabilim independența financiară. Plus, este pregătită și rectificarea bugetului pentru acest an și noi avem consecințe în acest sens. Dintr-o informaţie venită de la MF, deja ne-au spus că se intenționează să ne fie redus bugetul salarial cu 10 milioane de lei, ceea ce reprezintă 50% din fondul de salarizare al CCRM pentru al II-lea semestru al acestui an. Asta paralizează funcționalitatea Curții, nemaivorbind de independență financiară, funcțională și operațională”, a adăugat Lupu.

Notă: Varianta integrală a interviului o puteți citi AICI.

Andriana Cheptine 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce evenimente ar putea marca anul politic 2020?

    View Results

    Loading ... Loading ...