[ X ]
Exclusiv15 Iulie 2019 06:00

Propunerea făcută de CCRM – Parlamentului ce va pune pe gânduri toți conducătorii care au de furcă cu banul public!

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele Curții de Conturi din Moldova (CCRM), Marian Lupu a anunțat că, instituția a depus la Parlament, un pachet de circa 20 acțiuni, care ating – atât subiecte care vizează funcționarea propriu-zisă a Curții, cât și acțiuni de modificare a legislației pentru a face sistemul de audit public, unul mult mai eficient și transparent.

„Acest pachet de propuneri se referă integral la modificarea legislației și am solicitat Parlamentului, printr-o notă oficială, întreprinderea de urgență a măsurilor de examinare a acestor propuneri și de inițiere a unui proiect de lege pentru ca el să fie votat”, a precizat el.

În context, Marian Lupu a venit și cu un exemplu.

„Ce am găsit în legislație, la capitolul responsabilitatea managerilor instituțiilor care gestionează banii de stat? Am găsit o noțiune foarte generală și vagă că ei poartă responsabilitatea în condițiile legislației. O asemenea formulă, că una apărută involuntar sau premeditat, vine cu ideea că nimeni niciodată nu a purtat răspundere administrativă sau una contravențională, disciplinară, nici nu a putut să o poarte, fiindcă formula dată nu are indicații  concrete. Pe care motiv, având în vedere că noi în special facem această verificare financiară, toate rapoarte noastre de audit financiar, au patru posibile verdicte: primele două – opinie fără rezervă și opinie cu rezervă – se clasează la capitolul „foarte bine” și „bine”. Asemenea cazuri sunt foarte rare. De cele mai dese ori, majoritatea covârșitoare a concluziilor Curții intră în categoria „prost” și „foarte prost”. Aceste rapoarte sunt numite – opinii contrare sau refuz de opinie. Opinie contrară fixează o situație de mari nereguli, devieri, încălcări, folosirea cu un randament aproape de zero, ineficientă. Refuz de opinie înseamnă că experții Curți constată un dezastru, o lipsă totală de contabilitate, o lipsă de specialiști, de gestionare propriu-zisă financiară. Păi, iată că, în special pentru aceste două cazuri, „prost” și „foarte prost”, propunerea noastră este una concretă, care vine să aducă și claritate, dar și responsabilitate fătă echivoc, nu la decizia cuiva, dar fixat în lege”, a precizat Lupu.

La concret, Marian Lupu a spus că, au propus Parlamentului să schimbe formula în lege.

„Să scriem: toți conducătorii care folosesc banul public, dacă experții CCRM vin și fixează o opinie contrară, structura ierarhic superioară celor auditaţi, să fie obligată în termen să examineze și să aplice măsuri de ordin disciplinar și administrativ în raport cu ei. În caz că misiunea de audit vine și fixează un refuz de opinie, propunem ca structura ierarhic superioară să examineze corespunderea acestui conducător funcției ocupate. Cu alte cuvinte, să fie pusă în discuție eliberarea lui din funcție. Altfel noi nu ieșim din această situație. Este nevoie de asemenea măsuri  simple, clare, bine structurate, fiindcă aceste măsuri nu vin doar cu responsabilitate pentru ceea ce unii conducători au săvârșit în trecut. Toți conducătorii care au de furcă cu banul public, văzând în lege o asemenea responsabilitate, fiți de acord, pentru viitor vor cântări de zece ori ce să facă și ce să nu facă. Este o măsură de prevenire”, a adăugat Lupu.

Notă: Varianta integrală a interviului o puteți citi AICI.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...