[ X ]
Important26 Iunie 2019 06:30

Un deputat propune instituirea „Poliției Locale”, prin lege: „Această bună practică din România a readus încrederea cetățenilor în poliție”

Petru Frunze, deputatul Blocului ACUM, consideră că, pentru a readuce încrederea cetățenilor în poliție, un pas eficient ar fi constituirea „Poliției Locale” – o practică de succes din România. Poliția Locală ar urma să fie subordonată Consiliilor Locale și Primăriilor localităților, informează TRIBUNA.

Frunze afirmă, într-o postare pe o rețea de socializare, că, în ultimii ani „Poliția din Republica Moldova a suferit mult din imagine, implicându-se în comenzi politice și din interes financiar prin fabricare de dosare penale și scheme infracționale”.

„Este greu sa readuci încrederea cetățenilor în poliție, majoritatea cetățenilor nu mai doresc să se adreseze, noul ministru Andrei Năstase are mult de muncit. Eu vreau sa ajut cetățenii, cunosc foarte bine situația la nivel local. Oamenii deseori vin cu probleme la primar, inspectorii de sector sunt angajații Inspectoratelor de Poliție care nu au nici o subordonare față de primar sau consiliul local, în multe cazuri nici colaborare nu există. Pe teritoriul fiecărei primarii sunt activități economice ilegale si multe probleme, majoritatea inspectorilor locali se fac ca nu vad. Avem ca obiectiv să constituim Poliția Locală, să fie subordonată direct consiliului local și primarului. Această bună practică din România a readus încrederea cetățenilor în poliție”, a declarat fostul primar.

Frunze a spus și că a studiat domeniul, s-a documentat în privința activității și dispune de cunoștințe necesare privind elaborarea Legii Poliției Locale.

Astfel, parlamentarul a subliniat că angajații poliției locale pot avea mai multe atribuții în următoarele domenii:
„1) ordinea și liniștea publică, precum și paza bunurilor.
2) circulația pe drumurile publice.
3) disciplina în construcții.
4) protecția mediului.
5) activitatea comercială.
6) colaborarea cu poliția națională privind prevenirea și descoperirea infracțiunilor”.

„Bineînțeles, vom solicita experiența organelor de poliție din România dar totodată este necesar să descentralizam finanțele publice ca primăriile să își permită financiar să întrețină toată activitatea poliției locale. Voi colabora cu MAI în vederea implementării legii poliției locale și sper sa nu fie rezistența celor care au adus poliția la un nivel scăzut de încredere”, a conchis Frunze.

Cristina Gurez

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...