[ X ]
[ X ]
Comentarii6 Iunie 2019 06:30

PSRM: De la primul în preferinţele alegătorilor până la partidul cu cea mai bună poziţionare

În ultimii 10 ani am asistat la un paradox: partidul care se plasa pe primul loc în preferinţele alegătorilor niciodată nu decidea nimic în perioada post electorală şi tot timpul rămânea în opoziţie. Aşa s-a întâmplat cu comuniştii în 2009 şi în 2010, aşa s-a întâmplat cu socialiştii în 2014. Astfel, se ajunsese la o  banalizare a poziţiei unui partid de lider în preferinţele alegătorilor, care s-a accentuat în special după anul 2016, când formaţiunile ce s-au clasat pe primele trei poziţii în alegeri în rămas… în opoziţie (!), iar guvernarea a fost exercitată de formaţiunea de pe locul patru.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au însemnat şi depăşirea acestei stări anormale. Cel puţin, Moldova a revenit în rândul ţărilor în care partidul care s-a situat pe prima poziţie în topul preferinţelor alegătorilor are de spus un cuvânt greu în ceea ce ţine de guvernarea din continuare a ţării. Cum s-a ajuns în situaţia că două formaţiuni ce se declară de dreapta şi pro-europene (blocul ACUM şi PDM) nu au nici o şansă să ajungă la un numitor comun şi de ce ambele ofertează PSRM în speranţa că acest partid va răspunde anume invitaţiei lor, aceasta deja e altă problemă. Cert este că la moment PSRM a devenit partidul de care depinde totul, inclusiv şansele de realizare a fiecăruia din scenariile posibile.

Astfel, PSRM poate da curs invitaţiei blocului ACUM şi trimite pe această cale democraţii în opoziţie. De asemenea, de PSRM depinde şi rămânerea PDM la guvernare (pe calea constituirii unei coaliţii comune). Şi tot PSRM este cel care poate determina declanşarea alegerilor parlamentare anticipate. Socialiştii şi Preşedintele Igor Dodon sunt în cea mai bună postură politică în care au fost vre-odată, iar această postură le permite să aibă şi revendicări pe măsură.

Ceea ce-şi doreşte PSRM la moment este postura de Preşedinte al Parlamentului, Ministerul de Externe, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Biroul de Reintegrare, revenirea SIS într-o oarecare subordine faţă de Preşedintele ţării, dar şi adoptarea unui şir de legi, ce reies din angajamentele programatice ale socialiştilor şi personal ale Preşedintelui Igor Dodon. PSRM nu pretinde la blocul social, nici la blocul economic, nici la oricare alt bloc „jinduit” de partide când discută despre venirea la guvernare. Mesajul socialiştilor, într-o formă simplă, este: Oferiţi-ne posibilitatea să întărim rolul Preşedintelui ţării şi să ne onorăm angajamentele faţă de alegători. Şi socialiştii pot fi înţeleşi: pe de o parte, este Preşedintele Igor Dodon, care a intrat în a doua jumătate a mandatului său şi trebuie să aibă pârghii reale pentru a-şi onora promisiunile electorale; pe de altă parte, este electoratul socialist, care are cerinţe specifice şi PSRM nu poate să nu le ia în calcul în cadrul discuţiilor post electorale ce au loc.

Miza pentru PSRM este una foarte mare – acest partid este într-o situaţie în care nu poate accepta o coaliţie doar de dragul coaliţiei. PSRM are nevoie de pârghii reale şi anume pe acest aspect şi pune accentul. E clar că socialiştii sunt dispuşi să lupte până la urmă pentru fiecare din poziţiile enunţate, iar satisfacerea lor parţială nu reprezintă o soluţie bună pentru acest partid. De aceea, PSRM fie va obţine totul (nu contează că de la blocul ACUM sau de la PD), fie va prefera să meargă în anticipate. Altă cale pentru socialişti pur şi simplu nu poate exista.

www.coment.md

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...