[ X ]
[ X ]
Important1 Iunie 2019 14:00

(INTERVIU) Grigore Novac: În cazul în care vom avea un nou scrutin, socialiștii știu ce au de făcut

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul din fracțiunea socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova, Grigore Novac a vorbit despre situația politică actuală, pe cât de pregătită este formațiunea de alegeri parlamentare anticipate, la ce să ne așteptăm în continuare, dar și alte aspecte importante.

T.: Dle. Novac, cum ați caracteriza situația politică actuală din RM?

G.N.: În opinia mea, Republica Moldova în premieră se pomenește în astfel de situație de incertitudine, care este tărăgănată deja de trei luni. De la independență și până în prezent, partidele de pe eșichierul stâng, sau de dreapta, de fiecare dată au putut ceda și, în același timp, insista pe anumite principii, dar de fiecare dată au găsit acel echilibru, astfel încât în termeni restrânși au creat alianțe sau coaliții de guvernare.

Desigur că, pot fi foarte multe întrebări și interpretări cu referire la acele majorități create, însă până la urmă asta au fost și astfel de situații de incertitudine nu au existat.

Eu, personal, dar și colegii mei, zilnic în teritoriu discutăm cu cetățenii noștri care sunt dezamăgiți de situația creată și care așteaptă cât mai rapid să fie creată o majoritate, care să-și asume responsabilitatea pentru a guverna în următorii patru ani, astfel încât să fie realizat tot ceea ce a fost promis în campania electorală și să fie rezolvate acele probleme cu care se confruntă cetățenii.

T.: În opinia dvs., mai există vreo şansă ca partidele parlamentare să găsească o soluţie pentru depăşirea crizei politice sau se va ajunge la alegeri anticipate?

G.N.: Astăzi suntem în situația în care suntem, presați de timp pentru a crea o coaliție de guvernare, însă, cu regret, cei din Blocul „ACUM” încă nu au dat dovadă de maturitate politică. Ambițiile personale ale unor lideri politici din Bloc au fost puse pe prim-plan, iar interesele țării și ale cetățenilor, în opinia celor de la ACUM, pe fi devansate.

Totuși, eu sper că vom reuși să găsim acea formulă astfel încât să evităm anticipatele.

T.: Pe cât de pregătit este PSRM de alegeri parlamentare anticipate? Dvs., personal, sunteți pregătit de o nouă campanie electorală?

G.N.: Cu toate că PSRM nu-și dorește eventuale alegeri anticipate, cu siguranță, socialiștii sunt pregătiți să facă față unui eventual scrutin. Socialiștii încep pregătirile pentru parlamentare chiar a doua zi după ultimul scrutin.

Ce ține de mine personal, sunt pregătit sută la sută de o nouă campanie electorală, mai ales că avem o echipă tânără și energică.

T.: După alegerile parlamentare din 24 februarie curent, PSRM a făcut o evaluare a campaniei electorale. Ce a fost bine și ce nu a mers?

G.N.: Evident că PSRM a făcut o evaluare a campaniei electorale, a analizat foarte atent greșelile, strategia și rezultatele, în urma cărora a tras și concluzii. Nu greșește doar cel care nu face nimic… Nu mă voi focusa foarte mult pe ceea ce a fost bine și ce nu, cert este că în cazul în care vom avea un nou scrutin, socialiștii știu ce au de făcut.

T.: Sunt multe discuții vizavi de sistemul electoral mixt. Având în vedere că sunteți la al doilea mandat de deputat: – primul ați fost ales deputat pe lista națională, al doilea – pe o circumscripție. Totuși, care sistem, în opinia dvs., este mai corect și mai bun pentru RM? De ce?

G.N.: Scrutinul din 24 februarie 2019 a fost în baza sistemului mixt, un sistem nou pentru Republica Moldova, dar care, în același timp, a oferit șanse și oportunități pentru mai multe persoane să participe la acest scrutin, inclusiv pentru cei care nu au dorit să fie membru al unei formațiuni politice.

Sistemul mixt, practic, impune candidații la funcția de deputat să muncească mai mult în teritoriu, în special cei care candidează pe circumscripțiile uninominale.

În același timp, alegătorii au posibilitatea să-și vadă deputatul, au posibilitatea să-i pună întrebări, să analizeze capacitățile și cunoștințele, să-l familiarizeze cu problemele din circumscripție și multe altele. În opinia mea, actualul sistem este mai aproape de cetățean.

T.: Care, în opinia dvs., sunt cele mai grave probleme ce ar putea apărea în calea RM, urmare a acestui blocaj politic?

G.N.: Eu cred că problemele care pot apărea drept urmare a acestui blocaj politic sunt de ordin economic. Argumentarea, cred că, este în plus.

T.: Care, în opinia dvs., totuși este motivul real că nu se poate ajunge la un numitor comun între PSRM și Blocul ACUM, în vederea depășirii acestui blocaj politic?

G.N.: Motivul real este că liderii Blocului ACUM pun accent pe ambițiile și interesele personale și viziunea mai puțin profesionistă vis-a-vis de faptul cum trebuie să fie guvernată Republica Moldova.

Liderii Blocului, pe deoparte – spun că nu-i interesează funcțiile, dar în același timp – insistă pe toate funcțiile de conducere, insistență care în esență nu este înțeleasă nici măcar de membrii formațiunilor politice PAS și DA.

T.: A început deja PSRM pregătirile pentru alegerile locale generale? Dvs. vă veți implica în campania pentru locale?

G.N.: Referitor la alegerile locale, la fel este puțină incertitudine, însă asta nu ne indică faptul că ne putem relaxa, iar noi în mod normal ne pregătim și de alegerile locale.

Ce ține de implicarea mea personală, atunci cu certitudine voi depune efort maxim pentru a ajuta echipa noastră.

T.: Cum credeți că va evolua situația politică în viitorul apropiat? La ce să ne așteptăm?

G.N.: Cred că peste o săptămână o să fie deznodământul și o să avem claritate privind ceea ce ne așteaptă în viitorul apropiat, că vom avea o coaliție stabilă pentru următorii patru ani sau că vom avea anticipate.

Evident că, anticipatele este scenariul pe care cetățenii îl doresc cel mai puțin, însă cei care vor provoca aceste anticipate să-și asume consecințele.

T.: Vă mulțumim.

Andriana Cheptine

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...