[ X ]
[ X ]
Editorial12 Mai 2019 07:00

Trei posibile scenarii pentru evoluția din continuare a situației politice din Moldova

Sărbătorile au trecut și, după câteva săptămâni de liniște politică totală, partidele revin la activitățile lor cotidiene, iar cea mai mare provocare rămâne identificarea unei soluții pentru criza politică ce durează deja mai bine de două luni. În acest sens sunt valabile trei scenarii, la care mă voi referi în rândurile de mai jos.

Scenariul 1. Partidul Democrat preia inițiativa. Nu este exclus că PDM intenționat a stat pe planul secund în ultima perioadă, fiind sigur că PSRM și ACUM nu vor reuși să ajungă la un consens, iar aceasta-i va permite să apară în scenă în ultimul moment, oferind soluția salvatoare. PDM va putea spune că nu urmărește rămânerea la putere cu orice preț și că nu a împiedicat alte formațiuni politice să găsească o soluție pentru guvernarea țării în continuare, dar, deoarece acest lucru nu s-a întâmplat, se vede nevoit să-și asume din nou responsabilitatea.

Pe ce cale va merge PDM – va încerca crearea unei coaliții după modelul 2016, adică prin atragerea deputaților din alte fracțiuni, sau va veni cu o ofertă concretă pentru careva din partidele parlamentare – rămâne de văzut. Cert este că, după suspansul ce durează mai mult de două luni, orice ar propune PDM are șanse mari să fie acceptat de societate.

Scenariul 2. Blocul ACUM acceptă oferta PSRM și cele două formațiuni demarează negocierile privind crearea coaliției de guvernare și învestirea Guvernului. Este adevărat că reprezentanții blocului ACUM nu o dată au declarat că nu-și doresc să discute cu socialiștii crearea unei coaliții, ci doar unele votări situative, dar nu este exclus ca blocul să-și schimbe poziția, cu cât se apropie termenul limită în care se mai poate de negociat și de venit cu careva soluții. Cel puțin teoretic, o astfel de posibilitate trebuie luată în calcul.

Scenariul 3. Dacă Curtea Constituțională decide că Președintele Igor Dodon trebuie să demareze consultările cu fracțiunile parlamentare și să desemneze un candidat la funcția de Prim-ministru chiar și în condițiile în care organele de lucru ale noului Parlament nu sunt constituite, șeful statului va face acest lucru. În acest caz, fie Parlamentul va vota, din instinct de autoconservare, candidatul Președintelui, fie va fi dizolvat și se vor organiza alegeri parlamentare anticipate. Dacă Curtea Constituțională va decide că nu are sens ca șeful statului să înainteze un candidat la funcția de Prim-ministru, atunci ne vom îndrepta direct spre anticipate.

Aceste trei scenarii sunt de bază atunci când vorbim despre posibilele evoluții ale situației politice în Moldova. Totodată, nu putem trece cu vederea faptul că Moldova „e țara minunilor” și orice se poate întâmpla. Mai ales în politică…

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...