[ X ]
Exclusiv23 Aprilie 2019 06:30

OPINIE: Pentru Moldova lucrurile pot sta cu totul altfel, dacă Ucraina va duce o politică de apropiere de Rusia

Cunoscutul analist politic, Ion Tăbârță susține că, la nivel regional, ceea ce se întâmplă acum sau se poate întâmplă în Ucraina, va influența Republica Moldova. Despre aceasta analistul a declarat pentru TRIBUNA, fiind întrebat dacă rezultatul alegerilor din Ucraina va influența cumva situația politică din RM.

„De fapt, Ucraina reprezintă miza jocului geopolitic între Occident și FR. RM mai degrabă face parte din politica regională atât a FR, cât și a Occidentului în sud-estul Europei sau la litoralul nordic al Mării Negre. În dependență care va fi opțiunea geopolitică a Ucrainei, poate fi determinată și reușita sau nereușita privind vectorul de orientare externă a RM. Dacă Ucraina se va menține ferm pe cursul occidental de integrare în UE, atunci și RM va fi cumva atrasă în acest val regional de a se mișca spre vest. Dacă Ucraina își va schimba cursul sau va promova o politică mai apropiată cu FR, desigur acest lucru poate da apă la moară forțelor pro-ruse, dar și acelei părți pro-ruse din societatea moldovenească care își dorește o apropiere de FR. Spre exemplu, dacă e să facem o deosebire între cele două proiecte integraționiste pe care le are RM ca opțiune – cel european și cel euro-asiatic – atunci cel european, pe lângă avantajele economice, financiare pe care le are față de cel euro-asiatic, are și avantajul proximității teritoriale. Ceea ce nicidecum nu este vorba despre proiectul geopolitic euro-asiatic. Or, cu totul altfel pot sta lucrurile, dacă, spre exemplu, Ucraina va duce o politică de apropiere de FR”, a precizat analistul.

Referindu-se la rezultatele alegerilor, Ion Tăbârță a menționat că, ele nu au fost o surpriză.

„Este alegerea alternativă, de protest, antisistem a societății ucrainene, ceea ce denotă clar că societatea ucraineană s-a decepționat de clasa politică care a existat toți acești ani. Ce ne surprinde este diferența de scor cu care practic Zelenski la surclasat pe Poroșenco”, a conchis analistul.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...