[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv1 Aprilie 2019 10:00

Problemele pentru soluționarea cărora toate partidele parlamentare ar putea face front comun   

În cadrul unei analize politice, Dumitru Spătaru se referă la problemele pentru soluționarea cărora toate partidele parlamentare ar putea face front comun.   

„Cu siguranță, o problemă care ar putea unii toate partidele din noul Parlament este stoparea exodului masiv al populației și crearea condițiilor ca cetățenii noștri să revină acasă. Nu cred că în noul Legislativ se va găsi măcar un deputat care să nu susțină un pachet legislativ bine gândit, ce ar include soluții reale în acest sens. De fapt, dacă cineva ar vota împotrivă sau s-ar abține de la vot într-o problemă atât de importantă, pur și simplu nu ar fi înțeles de alegători și și-ar risca la modul serios viitorul politic”, menționează el.

În opinia sa, o altă problemă ce ar putea uni toate partidele din Parlament ar fi un megaprogram național de redresare a situației satelor din Republica Moldova. „Acestea „mor” și, dacă nu se vor întreprinde măsuri urgente, în maximum 10-15 ani, Moldova va rămânea fără sate. Soluționarea acestei probleme poate fi abordată în complex cu cea menționată mai sus, deși ea e mult mai complexă, or salvarea satelor Moldovei ține nu doar de revenirea cetățenilor de peste hotare. Aici se impun noi măsuri de stimulare a dezvoltării agriculturii, proiecte de infrastructură, programe rurale cu o ușoară tentă industrială etc.”, notează sursa.

Potrivit autorului, „încă o problemă ce ar putea unii toate partidele din noul Parlament ar putea fi un amplu program de industrializare la nivel național”. „De aproape trei decenii industrializarea este abordată fragmentar sau „pe cont propriu” de către unii entuziaști, ceea ce nu este normal. Atâta timp cât nu există o concepție clară în acest sens, care ar arăta de unde pornim, unde vrem să ajungem și ce trebuie să facem pentru aceasta, situația nu se va schimba. Iar fără o abordare profesionistă a acestui domeniu de maximă importanță, economia țării nu are viitor”, scrie el.

Notă: Varianta integrală a analizei politice poate fi accesată aici.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...