[ X ]
[ X ]
Exclusiv27 Martie 2019 15:00

Un cunoscut analist politic, despre crearea unei coaliții de guvernare: „Poate că evenimentele se vor derula mai repede decât ne pare nouă”

Cunoscutul analist politic, Nicolae Negru, susține că, după întrevederile fracțiunilor parlamentare cu Președintele Dodon, e problematic să spunem dacă o să urmeze pași concreți de a ieși din acest blocaj post-electoral.

Contactat de TRIBUNA, Nicolae Negru a declarat că fiecare din actorii politici din Parlament vor să creeze impresia că nu ei sunt cei care vor provoca alegerile anticipate.

„Blocul ACUM a spus că își asumă de sine stătător guvernarea, să formeze un guvern minoritar, dar cum o să facă lucrul acesta nu spune. Într-un fel, apelează la deputații din celelalte fracțiuni, pe deasupra liderilor acestor fracțiuni. De fapt, procedează, paradoxal, exact cum a procedat Vlad Plahotniuc în 2016, când a înglobat acea majoritate parlamentară, pe care au blamat-o toți, inclusiv reprezentanții ACUM. În aparență, se creează impresia că merg pe aceeași cale. PSRM a zis că ar vrea să facă alianță cu Blocul ACUM, dar ACUM nu este disponibil. PDM e deschis oricăror negocieri, dar rămâne de văzut dacă e așa în realitate, dacă nu e un joc politic. În genere, ceea ce se întâmplă e un scenariu, un joc politic, fiecare vrea să creeze impresia că nu ei sunt cei care vor provoca alegerile anticipate”, a precizat analistul.

Potrivit lui Negru, în această situație, nu vede cum s-ar ajunge la o înțelegere până pe data de 2 aprilie curent, atunci când președintele Dodon a anunțat că îi va convoca într-o ședință comună.

„Probabil mai trebuie să treacă timp până patimile post-electorale se vor stinge. Probabil asta va fi peste o lună, dar până atunci cred că asta vom vedea, diferite manevre, creări de impresii favorabile în fața alegătorilor. Fiecare dintre  acești jucători politici iau în calcul viitoarele alegeri locale generale.
Evident că, sunt niște alegeri importante și fiecare dintre partidele intrate în Parlament iau în calcul acest eveniment viitor”, a punctat Negru.

Fiind întrebat dacă crede că la viitoarea întrevedere cu Președintele Dodon, se vor prezenta toți actorii invitați (PSRM, PDM și Blocul ACUM), analistul a spus că e prematur de spus. „S-ar putea ca acei din Blocul ACUM să lipsească, după felul cum s-au prezentat de această dată în fața Președintelui, când nu au dat mâna. PDM și PSRM – vor fi. Atunci când nu dai mâna, asta înseamnă că ești în stare război, iar așa nu poți ajunge la o înțelegere. Vom vedea, dacă se va întâmpla acest lucru. Poate că evenimentele se vor derula mai repede decât ne pare nouă, poate că patimile se vor stinge, febra electorală se va stinge și vom vedea alte rezultate decât am văzut până acum”, a conchis Negru.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...