[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important12 Martie 2019 06:30

OPINIE: Doctrina pro-Moldova nu se referă deloc la geopolitică

Observ că doctrina pro-Moldova nu se referă deloc la geopolitică, e vorba mai mult despre dezvoltarea acestui teritoriu. Despre aceasta scrie, într-o postare pe blogul personal, jurnalistul Victor Nichituş.

Potrivit lui, „banii pe care moldovenii îi câștigă în Federația Rusă, Israel ori Uniunea Europeană trebuie să aibă posibilitatea de a fi investiți mai ușor în localitățile moldovenești”. „În casele, automobilele și micile afaceri ale locuitorilor dintre Prut și Nistru: moldoveni/români, ucraineni, ruși ori bulgari. Cu toții ar trebui să se identifice ca moldoveni”, scrie el.

Victor Nichituş susţine că „strategia de dezvoltare a statului moldovean este văzută de unii comentatori politici români ca una care s-ar împotrivi ideilor unioniste”. „Probabil, atunci când și-au permis să vorbească despre patriotism, oficialii moldoveni au încălcat o line roșie, cea care spune că patriotismul moldovenesc nu are trebui să existe, pentru că deja există patriotismul românesc”, notează el.

„Dar Moldova nu e România. Păcat. Ca să fie, ar fi trebuit ca formațiunile politice unioniste să fi trecut pragul electoral. Ar fi trebuit ca unionismul să nu fi fost doar un curent politic, ci o trăire adevărată. Nu s-a întâmplat așa – poate ăsta e motivul apariției și existenței patriotismului moldovenesc. Pro-Moldova nu înseamnă eșecul românismului în Basarabia, este doar conștientizarea faptului că teritoriul dintre Prut și Nistru trebuie administrat corect și europenește”, mai adaugă jurnalistul.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...