[ X ]
Important8 Martie 2019 16:00

Analist despre o eventuală coaliţie ACUM-PSRM: Mi-e greu să cred că va fi așa ceva fezabil și vor fi rezultate concrete

Cunoscutul analist politic, Ion Tăbârță, consideră că, o coaliție între PSRM și Blocul electoral ACUM poate și ar fi una binevenită pe hârtie, într-o formă ideală, dar la modul practic ea nu va funcționa din  mai multe motive. Despre aceasta analistul a declarat pentru TRIBUNA, fiind întrebat pe cât de oportună ar fi, în opinia sa, o coaliție de scurtă durată între PSRM și Blocul ACUM (eventual, trei luni), pentru a scoate instituțiile statului de sub controlul guvernării și a declanșa alegeri parlamentare anticipate.

Ion Tăbârță a declarat că, în primul rând, este vorba de funcționalitate. „PSRM are un anumit program și un anumit mod de abordare a problemelor, pe când blocul ACUM – cu totul altceva. Mai ales că blocul ACUM este o componentă destul de eterogenă, adică câteva partide, plus membri ai societății civile. Sunt persoane care datorită poziției  lor  principiale nu vor accepta să meargă la o coaliție cu socialiștii sau unii din socialiști cu proeuropenii. Ar fi o construcție stranie, nu cred că ar fi una funcțională. În general, nu văd, nu înțeleg cum ar putea să funcționeze, cum ar putea să ajusteze un program comun, să găsească o anumită conexiune. Pur și simplu elementul comun Plahotniuc, sau anti-Plahotniuc sau anti-PD, nu este suficient pentru ca așa ceva să fie funcțional, chiar și pentru o scurtă durată. Plus, că este un alt aspect – noi nu știm câți politicieni de la socialiști vor rămâne în această construcție, pentru că sunt anumite supoziții că de fapt o parte din PSRM ar avea conexiuni cu PDM. Așa că… Mie mi-e greu să cred că va fi așa ceva fezabil și vor fi rezultate concrete”, a precizat analistul.

Ion Tăbârță a amintit că au fost proteste comune ale lui Andrei Năstase, Renato Usatîi și Igor Dodon. „Până la urmă experiența sau rezultatul acelor proteste nu au generat multe urmări pentru actul guvernării. În plus, nu cred că în urma acelor proteste Andrei Năstase a avut de câștigat. Trei luni de zile nici pe departe nu este un termen suficient, pentru că instituțiile statului acum au ajuns la un anumit control personal. Mie îmi este greu să cred că pur și simplu 3 luni va fi suficient. Sunt o serie de instituții care pe o anumită perioadă de timp sunt intangibile. De exemplu, Procuratura sau CNA, sau alte instituții. Persoanele care sunt în fruntea acelor instituții sunt pe o perioadă destul de lungă, unele din ele o să depășească un mandat de Parlament și aici va trebui de găsit pârghii juridice de-i scos din funcție. Pur și simplu să vii și să spui că ești a PDM și hai pleacă din funcție, nu este argument juridic. În ce constă această facere de ordine?! Pentru a face acum ordine în RM și de scos instituțiile statului de sub control, trebuie o guvernare de durată, consecventă. Mie îmi este greu să cred că peste noapte la noi se pot schimba așa lucrurile, situația în care acum funcționează instituțiile statului, chiar să presupunem că în cazul unor instituții se va reuși, dar vor rămâne altele destul de controlate, pe o perioadă lungă”, a conchis analistul.

Andriana Cheptine

Notă: Republicat din data de 1 martie.

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...