[ X ]
[ X ]
Exclusiv7 Martie 2019 06:00

Ce urmează după ce CC va valida mandatele de deputat, dar și cine va prezida prima ședință a Parlamentului!

Comisia Electorală Centrală (CEC) a transmis Curții Constituționale (CC) raportul cu privire la rezultatele alegerilor Parlamentului Republicii Moldova din 24 februarie 2019, iar CC urmează, în aceste zile, să confirme sau să infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor și să valideze mandatele de deputat.

Dacă CC va valida mandatele de deputat, potrivit Regulamentului Parlamentului, Legislativul nou-ales se întruneşte în şedinţa de constituire la convocarea Preşedintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri, dacă au fost aleşi cel puţin 2/3 din numărul total al deputaţilor.

Totodată, potrivit aceluiași regulament (articolul 2 ce vizează ședinţa de constituire a Parlamentului) ședința este prezidată de cel mai în vârstă deputat, ulterior, după alegere, de Preşedintele sau de unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului.

Astfel, cel mai în vârstă deputat în actualul Parlament, ca și în legislatura precedentă este socialistul Eduard Smirnov. El este născut la data de 17 septembrie 1939, iar în acest an va împlini 80 ani.

De menționat că, potrivit legii, la prima ședință, Preşedintele şedinţei oferă cuvânt Preşedintelui Curţii Constituţionale pentru prezentarea raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...