[ X ]
[ X ]
Important5 Martie 2019 18:00

(INTERVIU) Iurie Dârda: Avem nevoie de stabilitate şi de multă muncă

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Iurie Dârda, aflat la final de mandat,  a făcut un scurt bilanţ al activităţii sale legislative şi s-a referit la aşteptările de la noul Parlament. 

T: Dle Dârda, alegerile parlamentare au trecut, în scurt timp noul Parlament ar urma să-şi înceapă activitatea, iar aceasta înseamnă automat şi încetarea calităţii Dvs. de deputat…

Iu. D.: E un proces firesc, perfect democratic. Or, mandatul de deputat nu se dă pe viaţă, ci pentru un termen strict prevăzut de legislaţie – în cazul nostru e vorba de patru ani. Important este ca, atunci când pleci din Parlament, să ai sentimentul lucrului bine făcut.

T: Şi Dvs. aveţi acest sentiment?

Iu. D.: În mare parte, da. Din start am spus că preocupările mele de bază în Parlament vor fi îmbunătăţirea condiţiilor de activitate pentru mediul de afaceri, crearea condiţiilor optime ca tinerii să-şi găsească rostul acasă, crearea condiţiilor pentru ca cetăţenii noştri din diasporă să nu se simtă izolaţi de procesele ce au loc în Moldova şi să nu abandoneze ideea de a reveni acasă. Pe toate aceste dimensiuni consider că am reuşit să am un aport considerabil, chiar dacă am şi unele regrete.

T: Despre ce fel de regrete e vorba?

Iu. D.: Nu tot timpul, pe durata mandatului meu de deputat, a fost stabilitate politică, iar aceasta a afectat eficienţa şi climatul de lucru în Parlament, în general, şi în cazul meu, în particular. Cu siguranţă, în condiţii de stabilitate, am fi reuşit mult mai multe.

T: A afectat instabilitatea despre care vorbiţi şi procesul de integrare europeană a RM? Vă întreb acest lucru pentru că se ştie că Dvs. sunteţi un adept convins al integrării europene.

Iu. D.: 2015 a fost un an ratat din punctul de vedere al integrării europene şi nu cred că are sens să revin acum asupra unor lucruri arhicunoscute şi regretabile, ce s-au înregistrat în acea perioadă. Însă, începând cu 2016, lucrurile au început să revină la normal. Astfel, dacă facem abstracţie de anumite deficienţe în comunicarea dintre Chişinău, pe de o parte, şi Bruxelles şi Strasbourg, pe de altă parte, ce s-au înregistrat în 2018 (cred că acestea vor fi depăşite odată cu instaurarea în funcţie a noului Guvern al Republicii Moldova), astăzi RM este cu temele făcute la capitolul obligaţiuni ce reies din Acordul de Asociere şi din Planul de acţiuni privind implementarea acestuia.

T: Ar trebui noul Parlament şi noul Guvern să continue cursul de integrare europeană?

Iu. D.: Cu siguranţă! Alternativă nu există. Moldova poate avea viitor doar în spaţiul comunitar, doar în marea familie a democraţiilor europene. Numai în acest caz vom ajunge la acel nivel de bunăstare, prosperitate pe care îl merită cetăţenii noştri.

T: Ce alte acţiuni ar trebui să întreprindă noul Parlament, dar şi noul Guvern, în opinia Dvs.?

Iu. D.: Toate programele demarate în ultimii ani, trebuie să aibă continuitate, în special cele cu tentă socială. Ştiţi că eu acord o atenţie deosebită programului „Prima Casă”, pentru că el implică mai multe componente importante – începând de la asigurarea oamenilor, în special a tinerilor, cu loc de trai în condiţii acceptabile şi terminând cu soluţionarea parţială a celei mai grave probleme cu care ne confruntăm – migraţia. Astfel de programe trebuiesc continuate în mod obligatoriu, dat fiind importanţa lor.

De asemenea, Parlamentul şi Guvernul trebuie să acorde în continuare atenţie îmbunătăţirii condiţiilor de business în Moldova, pentru că, dacă acestea vor fi bune, vor veni noi investitori, se vor crea noi locuri de muncă, se vor achita impozite la buget într-un volum mult mai mare etc.

Nu în ultimul rând, e nevoie de stabilitate, pentru că ţara se poate dezvolta doar dacă e linişte şi pace.

În opinia mea, acestea trebuie să fie priorităţi absolute pentru noul Guvern şi noul Parlament.

T: Cum vedeţi viitorul RM în apropiaţii 5-10 ani?

Iu. D.: Eu pot spune doar cum mi-aş dori să fie. Evident, unul prosper, pentru că Moldova e o ţară mică şi poate trece prin transformări calitative într-o perioadă de timp relativ scurtă. Dar pentru aceasta avem nevoie de stabilitate şi de multă muncă. Sper din tot sufletul că anume aşa şi va fi.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce așteptați cel mai mult în 2021?

    View Results

    Loading ... Loading ...