[ X ]
[ X ]
Editorial3 Martie 2019 07:00

Maia Sandu şi Andrei Năstase – între ciocan şi nicovală

În ultimele zile, mai mulţi cunoscuţi formatori de opinie au promovat intens ideea că, chiar dacă au declarat că resping categoric posibilitatea unei colaborări cu socialiştii în perioada post electorală, liderii blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase ar trebui să ia în calcul şi varianta unui vot comun cu aceştia pentru scoaterea instituţiilor statului de sub controlul politic al actualei guvernări şi pentru declanşarea ulterioară a alegerilor parlamentare anticipate. În rândurile de mai jos voi încerca să scot în evidenţă câteva aspecte importante ce ţin de situaţia în care au nimerit cei din blocul ACUM şi nu numai ei.  

Cu siguranţă, Maia Sandu şi Andrei Năstase au făcut concluziile de rigoare în baza colaborărilor avute de alte partide de dreapta cu oponenţii lor politici. Iar aceste concluzii sunt simple – electoratul de dreapta nu iartă astfel de colaborări, chiar dacă ele sunt de scurtă durată şi motivate obiectiv. Deci, ceea ce probabil înţeleg Maia Sandu şi Andrei Năstase este că electoratul lor ar putea să nu le ierte o colaborare cu oponenţii, mai ales că cei doi lideri nu o dată au declarat anterior că astfel de parteneriate sunt categoric excluse. Mai simplu vorbind, e vorba de supravieţuire politică şi, ajunşi în această situaţie, Maia Sandu şi Andrei Năstase trebuie să se întrebe care e scopul lor principal în politică.

Dacă scopul lor suprem e debarcarea de la putere a acestui regim, atunci trebuie să înţeleagă că o posibilitate mai bună de a-l realiza rapid, decât pe calea unei înţelegeri de scurtă durată cu socialiştii, nu vor avea. Cât de puternic nu ar părea Partidul Democrat, el are şi unele momente de slăbiciune. Astfel de momente se înregistrează o dată la câţiva ani, dar, până acum, oponenţii democraţilor nu au ştiut să profite de ele. Spre exemplu, PD a fost extrem de vulnerabil în 2013. Dacă atunci PLDM ar fi votat împreună cu PCRM declanşarea alegerilor parlamentare anticipate, PD demult ar fi fost istorie. Dar comuniştii şi liberal-democraţii nu au ştiut să profite de momentul de slăbiciune al PDM şi ulterior democraţii… i-au distrus.

Un alt moment de slăbiciune PDM a avut în ianuarie 2016, dar atunci au fost salvaţi de liberali, care au acceptat o coaliţie cu democraţii şi le-au permis astfel acestora să evite anticipatele. Că PDM ulterior a distrus PL, asta deja e altă poveste.

Acum PDM e din nou vulnerabil, căci o coaliţie de scurtă durată a blocului ACUM cu socialiştii îi poate fi fatală. Dar întrebarea este dacă oponenţii săi înţeleg acest lucru şi sunt gata să acţioneze corespunzător?

Dacă Maia Sandu şi Andrei Năstase vor decide că pentru ei este prea periculos să facă careva înţelegeri de scurtă durată cu socialiştii, cel mai probabil, PDM va ieşi din nou cu faţa curată dintr-o situaţie nu chiar bună pentru sine. Astfel, PDM va deveni din nou stăpân pe situaţie şi va dicta regulile de joc la formarea noii coaliţii de guvernare, indiferent de către cine va fi constituită aceasta. Iar odată ce lucrurile se vor aşeza, PDM va avea suficient timp să se „ocupe” şi de PSRM, şi de cei din blocul ACUM.

Aceasta nu înseamnă că blocul ACUM trebuie să se „arunce” în braţele socialiştilor şi să facă cu aceştia front comun împotriva PDM. Prin aceste rânduri nu mi-am propus drept scop să ofer soluţii sau sfaturi nici unuia din partidele ce au acces în Parament. Ceea ce mi-am dorit a fost să scot în evidenţă cât de „şubredă” e situaţia marilor actori politici – şi a PDM, şi a PSRM, şi a blocului ACUM. În special a celor din blocul ACUM, care sunt ca între ciocan şi nicovală şi oricare decizie ar lua….

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Cât credeți că va dura noua coaliție de guvernare?

    View Results

    Loading ... Loading ...