[ X ]
Important17 Februarie 2019 15:00

Omul Săptămânii - Veaceslav Untila, Directorul general al Consiliului de administraţie al ANRE

În această săptămână, noul Director general al Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Veaceslav Untila şi-a făcut publică viziunea asupra activităţii din continuare a ANRE.

Astfel, el a declarat că e necesar să se pună un accent mai mare pe asigurarea concurenţei loiale în domeniile de activitate ce intră în sfera de administrare a ANRE. De asemenea, Veaceslav Untila a spus că, pentru realizarea obiectivelor ce stau în faţa instituţiei, se impune o supraveghere mai riguroasă a sectoarelor ce intră în sfera de reglementare a ANRE.

Noul Director general al Consiliului de administraţie pledează pentru o abordare mai strictă la capitolul eliberării licenţelor pentru desfăşurarea activităţilor pe segmentele de piaţă reglementate de ANRE, dar şi pentru o monitorizare mult mai amplă a agenţilor economici după obţinerea licenţelor de activitate.

De asemenea, Veaceslav Untila a declarat că se impun abordări mai stricte în ceea ce ţine de politica tarifară şi că aceasta trebuie să fie una adecvată principiilor economiei de piaţă, astfel încât să asigure şi profitabilitatea întreprinderilor ce activează în sferele reglementate de ANRE, dar şi drepturile consumatorilor.

El susţine că, în vederea unei protecţii mai mari a drepturilor consumatorilor, se impune un control mai riguros în domeniile reglementate anume sub acest aspect, dar şi o altă abordare în procesul de examinare a petiţiilor şi plângerilor consumatorilor.

Veaceslav Untila pledează pentru o abordare mai clară la capitolul transparenţă şi proces participativ. Totodată, el susţine că ANRE ar trebui să acorde mai multă atenţie colaborării cu presa.

Toate acestea arată că Directorul general al Consiliului de administraţie al ANRE ştie ce are de făcut în noua funcţie, iar dacă îşi va duce la îndeplinire toate intenţiile, cu siguranţă, Agenţia va trece la alt nivel de activitate.

TRIBUNA precizează: Veaceslav Untila s-a născut la 15 iunie 1956, în satul Codreanca, raionul Strășeni. A absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Chișinău și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. A urmat doctorantura la AȘM și un stagiu de perfecționare la European Center George Marschall. Biografia sa de muncă începe în 1978, la MAI, în cadrul căruia a ajuns să dețină funcțiile de șef al poliției rutiere și viceministru. A participat la conflictul armat de pe Nistru din 1992. Deține gradul special de general-maior de poliție. Între 1995-1998 a fost funcționar internațional OISR (Geneva), iar în 2001-2002 – Secretar Național al Comisiei Interguvernamentale TRACECA. Se lansează în politică în anul 1999. A contribuit decisiv la înfăptuirea unui şir de fuziuni importante pe scena politică moldovenească. În 2005 este ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, președinte al Comisiei parlamentare pentru administrarea publică, ecologie și dezvoltarea teritoriului. În 2011 devine vicepreşedinte al Partidului Liberal. Între 2012-2013 este director al Inspectoratului Ecologic de Stat. În decembrie 2014 revine în Legislativul de la Chișinău, devenind președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. În iulie 2016 a fost ales Președintele al Curții de Conturi a Republicii Moldova. Este doctor în drept, conferențiar universitar și profesor al Academiei Internaționale de Cadre UNESCO (Ucraina, Kiev), Doctor Honoris Causa al Universității de Criminologie din Moldova. Este autor al șapte cărți pe teme politice și al mai multor monografii și publicații în domeniul combaterii crimei organizate. Despre meritele activității sale vorbesc distincțiile: „Ordinul Republicii”,„Ordinul de Onoare”, „Medalia de argint a AȘM”, „Crucea comemorativă pentru apărarea independenții și integrității Republicii Moldova”, „Vulturul de Aur”.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...