[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important16 Februarie 2019 09:00

Vladimir Voronin: Așteptăm ca cetățenii țării vor face o alegere conștientă

Interviu cu Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova – Amanah Politic 2018

Anul 2018 a fost unul deosebit pentru PCRM – formaţiunea a împlinit 25 de ani de la fondare. Ce au însemnat aceşti 25 de ani?

Acum 25 de ani, PCRM s-a format ca şi partidul speranţei sociale, ca partidul solidarităţii cetăţeneşti, ca partidul statalităţii moldoveneşti. De aceea, pentru partid şi pentru fiecare dintre membrii săi aceştia au fost ani de luptă intensă permanentă.

Pentru noi, comuniştii, aceşti 25 de ani au fost o parte mare şi importantă a vieţii, dedicată în totalitate oamenilor, Patriei, prezentului şi viitorului ei. În aceşti 25 de ani, fiecare dintre noi a trecut prin astfel de încercări care de fapt şi fac viaţa unui om deplină. Nu oricui îi este dat să-şi găsească în viaţă nu doar prieteni devotaţi, ci şi tovarăşi de idei. Nu fiecare a văzut cu propriii ochi cum ceea în ce crede el capătă contur material, schimbă realitatea. Iată noi, comuniştii, ştim ce e aceasta.

În aceşti ani, PCRM a trecut prin perioade foarte dificile, inclusiv prin trădare, prin tentative de a ne distruge structura organizatorică, unitatea de idei şi morală. Mai ales că în aceşti 25 de ani multora din ţară, dar şi de peste hotare, nu le place însuşi faptul existenţei Partidului Comuniştilor. De aceea, noi permanent trebuie să ne demonstrăm dreptul politic, civic şi uman de a fi comunişti. Şi ne reuşeşte. Şi de acum încolo ne va reuşi, mai ales că partidul deja a trecut prin purgatoriu, am revenit la origini, la începutul istoriei noastre de 25 de ani, când oamenii erau atraşi nu de falsa valoare a puterii, dar de steagul roşu al imprevizibilei lupte. Ca şi acum un sfert de secol, PCRM este unicul colectiv consolidat, iar aceasta înseamnă că PCRM are viitor.

În câte etape ar putea fi împărţită istoria PCRM?

Istoria Partidului Comuniştilor e inseparabilă de istoria Republicii Moldova. Din acest punct de vedere, ea se împarte în trei etape de bază.

Prima etapă – distrugerea a tot şi a toate – de la economie şi sfera socială până la relaţiile dintre oameni şi din societate. Mulţi până acum se mândresc cu atribuţia la această perioadă ruşinoasă şi straşnică. Dar oare poţi să te mândreşti cu distrugerea provocată a industriei, cu distrugerea agriculturii, cu sărăcia? Sau cu războiul fratricid, rana straşnică provocată pe care noi nu o putem trata nici până astăzi?

Pentru noi, comuniştii, acesta a fost timpul când a trebuit să demonstrăm temeinicia ideilor, legalitatea, punctul nostru de vedere, deosebit, asupra celor ce se întâmplau în ţară, asupra proceselor din societate. Am rezistat şi am făcut faţă numai pentru că am apelat la ce e mai bun în om, ştiind sigur că oamenii buni sunt mai mulţi decât cei răi. Scopul nostru a fost să ajungem la inimile lor, să-i determinăm să nu se mai teamă să fie ei însuşi, să-i organizăm.

A doua perioadă şi în viaţa partidului, şi în viaţa ţării a fost când cetăţenii Moldovei, de două ori, ne-au învestit cu încrederea lor. Perioada făuririi, a obţinerii speranţei, a revenirii în politica de stat a sentimentului de demnitate naţională. Rezultatele acestor opt ani şi astăzi sunt apreciate înalt de concetăţeni.

A treia etapă a început după lovitura de stat din 7 aprilie 2009 şi care continuă, cu mare părere de rău, şi acum. Pentru poporul Moldovei aceasta e o perioadă de împotrivire sistemică degradării sociale rapide, schizofreniei geopolitice şi unioniste, corupţiei de cel mai vulgar şi mafiotic tip, dictaturii, care prinde contur. Această perioadă încă nu e finalizată. Vreau să cred că se va încheia după alegerile din februarie 2019.

Care etapă o consideraţi cea mai importantă pentru partid şi de ce?

Fiecare zi din aceşti 25 de ani este foarte importantă pentru partid. Deoarece aceasta e parte inseparabilă a vieţii mele şi a tovarăşilor mei. Cel mai simplu ar fi fost de spus că cea mai importantă perioadă a fost atunci când PCRM era la putere. Ar fi uşor de ilustrat cu exemple concrete şi cu cifre convingătoare. Dar nu pot considera mai puţin importantă perioada când partidul era interzis şi îşi desfăşura activitatea clandestin, încercând din răsputeri să răzbată pe prima linie politică. Dar oare nu e principial importantă şi actuala etapă de activitate a noastră în opoziţie? Unde în altă parte un partid poate să-şi arate calităţile decât în cadrul unei lupte deschise şi fără compromis? Şi nu contează unde se duce lupta – pe străzi şi în pieţe sau în Parlament şi în consiliile locale. Contează rezultatul. Iar eu sunt convins că, dacă Moldova şi-a păstrat statalitatea în ultimii 10 ani, acesta e un merit incontestabil al partidului nostru.

Şi dvs. aţi avut în 2018 un jubileu – 25 de ani la cârma PCRM. Ce a însemnat această perioadă pentru dvs.?

Şi astăzi, după 25 de ani, nu aş schimba nimic, chiar dacă aş avea această posibilitate.

În genere, cum a fost anul 2018 pentru politica din RM?

2018, ca şi toţi anii începând cu 2010, a fost încă un an pierdut pentru ţară. Puterea şi opoziţia de buzunar, în persoana socialiştilor, dispută nişte „meciuri” aranjate şi fără sens. Din luptă de idei, politica s-a transformat pentru aceşti „semifabricaţi” într-o serie de combinaţii banditeşti. Din stat capturat, Moldova se transformă rapid în stat criminal. Legile nu lucrează. Corupţia a afectat toate sferele de activitate. Oamenii fug din Moldova cu zecile de mii. Sunt dovezi că acest proces e stimulat de putere. Ca niciodată persistă riscul lichidării statalităţii moldoveneşti. În opinia mea, acesta e „planul B” al regimului mafiot: să cedeze ţara în schimbul garanţiilor de securitate personală şi a imunităţii pentru tot ce s-a furat.

Câte din cele planificate la începutul lui 2018 aţi reuşit să le realizaţi şi câte aţi trecut pentru 2019?

Partidul Comuniştilor e unicul partid clasic din ţară, care lucrează sistemic, în baza planului aprobat. Tot ce am planificat în acest an jubiliar pentru partid s-a realizat.

Ce aşteptări aveţi de la 2019?

Cred că toată societatea a înţeles că alternativa guvernării comuniste este furtul cinic, lichidarea proceselor şi instituţiilor democratice, încălcarea legilor şi a normelor morale, distrugerea statalităţii moldoveneşti. Pentru a obţine victoria în lupta cu acest rău incontestabil, trebuie consolidate toate forţele sănătoase din societate în jurul singurului partid care a demonstrat capacitatea de a administra statul.

Suntem siguri că oamenii îşi vor da seama, vor înţelege că de faptul cui ei îi deleagă puterea în apropiatele alegeri, depinde viitorul lor, viitorul familiilor şi copiilor lor. Aşteptăm că oamenii vor înceta să-şi mai vândă voturile pentru pomeni electorale şi pentru promisiuni dulci. Aşteptăm că cetăţenii ţării vor face o alegere conştientă.

Cum vedeţi viitorul RM?

Tot timpul am văzut şi văd Moldova independentă, suverană, prosperă, un stat pacifist, care a reuşit să-şi soluţioneze problema integrităţii teritoriale. Văd Moldova ca pe o grădină înfloritoare, populată de oameni fericiţi. Prin toată istoria sa dramatică de 600 de ani, Moldova a meritat un astfel de viitor. Anume dorinţa de a-i asigura acest viitor, ne determină pe noi, tovarăşii de partid, să continuăm lupta.

Almanah Politic 2018

Sondaj

  • Credeți că sunt necesare remanieri în Guvern?

    View Results

    Loading ... Loading ...