[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comentarii9 Februarie 2019 13:00

(COMENTARIU) Concluzii la jumătatea campaniei electorale 

Campania electorală a ajuns la jumătate, iar aceasta ne permite să facem câteva concluzii importante despre modul de desfăşurare a acesteia şi prestaţia actorilor politici. 

Prima concluzie ce se impune ţine de accentele pe care le pun actorii politici. Astfel, se observă o tendinţă evidentă de a pune accentele pe oferte electorale axate pe problemele concrete ale oamenilor. Cu soluţii pentru diverse probleme vin şi cei din Partidul Democrat, şi cei din Partidul Socialiştilor, şi cei din blocul ACUM, şi cei din Partidul Şor. Ceea ce diferă în abordarea acestor partide este prioritizarea domeniilor. Astfel, dacă Partidul Democrat şi Partidul Şor pun accentul pe reuşitele de ordin social, Partidul Socialiştilor acordă o atenţie sporită soluţiilor de ordin economic, iar blocul ACUM – luptei cu corupţia şi cu sistemul „care sugrumă statul”.

A doua concluzie este că factorul geopolitic se resimte în aceste alegeri mai puţin decât în precedentele. El se observă în special în discursul public al socialiştilor şi, într-o măsură mai mică, în discursul blocului ACUM. Totodată, elementul geopolitic lipseşte cu desăvârşire din discursul public al Partidului Democrat şi al Partidului Şor.

A treia concluzie este că fiecare din marii actori politici dă dovadă că se teme de ceva anume. Este o situaţie nemaiîntâlnită până acum în alegerile din Moldova, când toţi actorii politici de bază sunt, în egală măsură, încercaţi de un puternic sentiment de teamă. Guvernarea se teme că asupra corectitudinii alegerilor vor plana suspiciuni şi că rezultatele acestora ar putea să nu fie recunoscute în plan internaţional (dacă ele vor fi favorabile PD), iar aceasta poate genera tensionări de situaţie în perioada postelectorală. PSRM şi blocul ACUM se tem că guvernarea fie va determina eliminarea lor din alegeri, fie va exercita presiunile de rigoare ca rezultatele scrutinului să nu fie validate (dacă nu-i vor conveni), exact aşa cum s-a întâmplat în cazul alegerilor primarului capitalei din 2018.

A patra concluzie este că fiecare din principalii actori politici şi-a stabilit ţinta prioritară în acest scrutin. Astfel, PDM „bate” în socialişti şi în cei din blocul ACUM. Dacă la începutul campaniei ţinta nr. 1 era blocul ACUM, spre mijlocul ei ţinta nr. 1 a devenit PSRM. Probabil, PD are date care vorbesc despre o posibilă venire a PSRM la guvernare de sine stătător şi de aceea a amplificat presiunea pe acest actor politic. Tot în PSRM „bate” şi Partidul Şor. Această formaţiune înţelege că poate atrage voturi doar din tabăra electoratului socialist, de aceea şi se concentrează pe filiera respectivă. Cei din blocul ACUM „bat” şi în guvernare, şi în PSRM, şi în Partidul Şor. La rândul lor, socialiştii „bat” în guvernare şi uneori intră în mici polemici cu Partidul Şor.

A cincea concluzie este că, indiferent de declaraţiile politicienilor, şi această campanie electorală este una „murdară”. Maşini incendiate, PR negru, promovarea falsurilor, manipulările, panouri vandalizate etc. – sunt doar câteva exemple care arată că lupta politică ce se duce nici pe departe nu e una corectă.

Aceste cinci concluzii sunt de bază, dacă ne referim la prima jumătate a campaniei. Dar, cu siguranţă, vor apărea noi elemente pe măsură ce se va apropia ziua alegerilor. La acestea ne vom referi deja în altă analiză.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...