[ X ]
Important8 Februarie 2019 11:00

(INTERVIU) Valeriu Ghileţchi: Cu suportul cetățenilor noștri din SUA și Canada, putem construi o țară mai bună

Interviu cu Valeriu Ghileţchi, vicepreşedinte al Parlamentului, candidat în circumscripţia SUA şi Canada, în cadrul alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019.       

T: Sunteţi unul dintre cei mai experimentaţi deputaţi din întreaga istorie a RM. Cum aţi caracteriza rolul Parlamentului în dezvoltarea țării?

V.Gh.: Din discuțiile pe care le-am purtat cu oamenii de-a lungul anilor, mi s-a creat impresia că moldovenii se așteaptă ca deputații să rezolve marea majoritate a problemelor cu care se confruntă societatea. Cred că Parlamentul este cea mai importantă instituție din stat, căreia îi revine în primul rând responsabilitatea de a da direcția strategică de dezvoltare pentru țară. Din considerent că noi, deputații, suntem aleșii poporului, avem și rolul de a apăra interesele celor care ne-au ales. Aceasta include datoria de a promova legi care să asigure bunăstarea oamenilor, să ofere servicii accesibile și necesare pentru cetățeni, dar și legi care să dea o direcție morală societății.

Pe plan global, vedem o luptă tot mai puternică împotriva valorilor morale care au stat la bazele statelor occidentale. Deciziile care atacă aceste valori, sunt deseori luate în afara instituțiilor legislative, care exprimă alegerea cetățenilor. Astfel, există pericolul să ajungem la o etapă când deciziile care au impact puternic asupra viitorului familiilor noastre și a moralei societății, să nu reflecte opțiunea majorității cetățenilor.

De aceea, consider că Parlamentul trebuie să aibă un rol determinant în stabilirea politicilor în corelație cu doleanțele cetățenilor.

T: Ce ar trebui de făcut pentru ca Legislativul să devină şi mai eficient?

V.Gh.: În primul rând cred că este important de transparentizat activitatea Parlamentului, astfel încât să se cunoască ce legi și amendamente a susținut fiecare deputat, ce inițiative a înregistrat acesta și ce interese promovează. Ziceam anterior despre faptul, că noi, ca și aleși ai poporului, suntem în slujba cetățenilor. Este injust față de cetățenii care ne-au votat să nu știe ce legi susține fiecare deputat și cu ce se ocupă acesta. Prin transparentizarea activității parlamentarilor ar crește și gradul de responsabilizare al acestora. Am susținut și sper mult ca în următoarea legislatură să fie implementat programul e-parlament.

În același timp, este important de îmbunătățit comunicarea cu cetățenii. Personal, tot timpul am depus efort să răspund la fiecare solicitare venită din partea cetățenilor. Dacă o veți întreba pe soția mea, ea vă va spune fără ezitare cât de mult timp petrec chiar și de acasă răspunzând la întrebările și solicitările oamenilor pe telefon sau facebook. Cred că, dacă am întipări acest obicei și în activitatea instituției Parlamentului, gradul de încredere al cetățenilor ar crește, iar noi am fi mai eficienți, încât am simți pulsul celor care ne-au votat.

T: Ce principii credeți ca ar trebui sa stea la baza activității Parlamentului ce va fi ales pe 24 februarie?

V.Gh.: Principiile  pe care le consider importante pentru activitatea oricărui legislativ, nu doar cel ales pe 24 februarie sunt: responsabilitatea și transparența față de alegători, urmărirea interesului suprem al cetățenilor, maturitatea în formarea  coaliției de guvernare.

Spre exemplu, conform sondajelor, niciun partid de unul singur nu va putea forma un guvern după alegerile din februarie. Aceasta va presupune necesitatea creării unei coaliții care inevitabil va solicita anumite cedări din partea tuturor membrilor coaliției de guvernare. Este un imperativ ca forțele politice ce urmăresc binele țării să aibă maturitatea să facă anumite cedări, în scopul continuării parcursului european al țării.

T: Dvs. ce priorități veți avea în viitorul Parlament?

V.Gh.: Pentru următorul parlament mi-am stabilit trei priorități: să îmbunătățesc legătura moldovenilor din SUA și Canada cu țara natală, să continui lupta pentru valorile morale care au caracterizat o mare parte din activitatea mea de până în prezent și să promovez politici care ar ridica nivelul de bunăstare al moldovenilor.

Problema perfectării actelor de identitate pentru cetățenii aflați peste hotare continuă să fie una dintre cele mai mari dificultăți cu care se confruntă conaționalii noștri din America. Distanțele mari până la secțiile consulare fac procedura de înnoire a documentelor foarte costisitoare și anevoioasă. Anul trecut, pentru prima dată, datorită unui amendament pe care l-am promovat, bugetul a prevăzut o sumă de circa 1 milion lei pentru pașaportizarea moldovenilor stabiliți peste hotare. Voi depune eforturi să facilităm procesul de obținere a documentelor și mai departe.

Un alt aspect pe care mă voi concentra, este asigurarea pensiei pentru cetățenii care au contribuit la fondul social în Moldova și au emigrat în SUA și Canada. Am adoptat o lege în acest sens, iar în viitorul Legislativ urmează să asigurăm implementarea ei.

T: Ce v-a determinat să candidaţi pentru un nou mandat şi de ce aţi optat pentru circumscripţia SUA si Canada?

V.Gh.: Am o legătură foarte specială cu continentul american: părinții soției mele trăiesc în SUA, am mulți prieteni care au emigrat în SUA și Canada, am urmat o serie de cursuri pentru doctorat pe parcursul a mai mulți ani pe continentul american. Am condus grupul de prietenie dintre Parlamentul RM și Congresul SUA, am fost primul parlamentar care a semnat un memorandum de cooperare cu Parlamentul Canadei. Doar în ultimii 10 ani am efectuat peste 20 de vizite în SUA. Totodată, ambii mei fii au absolvit universitatea în SUA, după care au revenit în Moldova.

SUA tot timpul a fost un model pentru mine în multe privințe: un stat care a avut la bază principiile morale creștine și este un exemplu de democrație pentru toată lumea. SUA și Canada, mai mult decât alte țări, fac din interesul individului o prioritate în jurul căreia sunt construite politicile de stat.

Consider că apropierea cetățenilor care locuiesc în această circumscripție de țara lor natală va contribui la preluarea bunelor practici din țara în care locuiesc în prezent.

T: Care sunt principalele idei cu care mergeţi în aceste alegeri?

V.Gh.: Sunt convins că, împreună cu suportul cetățenilor noștri din SUA și Canada, putem construi o țară mai bună. Aceasta e mesajul pe care vreau să îl transmit Moldovei de acasă și de peste ocean. Chiar dacă distanțele tind să ne îndepărteze, dorul de casă ne ține aproape unul de altul. Moldovenii de acasă au nevoie de suportul celor de peste ocean pentru a reuși. Suportul acesta poate să se manifeste atât prin proiecte de caritate, cât și prin modele investiționale. Noi trebuie să aducem acasă spiritul antreprenorial atât de bine dezvoltat de către cetățenii noștri din America, pentru ca să mărim turațiile motoarelor economice ale țării.

Totodată, voi continua să lupt pentru promovarea valorilor morale, care au definit în mare parte activitatea mea de până acum. Am susținut familia tradițională, așa cum este ea definită atât în Biblie, cât și în Constituția RM. Întotdeauna am apărat demnitatea umană și recunoașterea valorii vieții din momentul zămislirii fătului. Am pledat pentru apărarea libertăților fundamentale, în special a libertății religioase și de conștiință. Din aceste motive, atunci când s-a votat legea privind asigurarea egalității, am votat împotrivă, chiar dacă toți ceilalți colegi au votat pentru.

T: Cum ati putea caracteriza electoratul din circumscripția SUA şi Canada?

V.Gh.: Electoratul de peste ocean, ca și cel de acasă, de fapt, este unul foarte divers din punct de vedere lingvistic, educațional sau al viziunilor sale politice. Cei mai mulți dintre cei ce au plecat au făcut-o pentru a oferi un viitor mai bun pentru copiii săi. Îi admir pentru sacrificiul pe care l-au făcut: este enorm de dificil să te muți într-o altă țară, cu o altă cultură și limbă, lăsându-i acasă pe mulți oameni apropiați.

Cred că cei ce au plecat nu sunt cu mult prea diferiți de cei ce au rămas acasă, fiindcă, indiferent de țara în care trăim, cu toții suntem o familie, și ceea ce ne unește este dorința pentru o viață mai bună.

T: Care sunt cele mai importante probleme ale electoratului din  circumscripția SUA şi Canada şi ce soluţii aveţi pentru ele?

V.Gh.: Am menționat deja problema perfectării documentelor pentru moldovenii din America. La sfârșitul anului 2018, a fost pornit un proces de pașaportizare a cetățenilor noștri de pe continentul american. Vom continua să alocăm resurse pentru a asigura că toți cei ce au nevoie de acte să le obțină suficient de simplu și rapid. Vom analiza și opțiunea ca oamenii să poată obține unele documente de la distanță, fără a fi nevoiţi să se deplaseze la oficii consulare.

O problemă de alt ordin ține de dorința multor moldoveni din SUA și Canada să investească în proiecte viabile acasă. Moldovenii de peste ocean au asimilat foarte rapid visul american, lansând și dezvoltând afaceri foarte profitabile. Acum mulți mă întreabă cum pot sa investească resurse financiare în afaceri din Moldova. Voi depune eforturi, în noul Legislativ, să fie creat un fond de investiții care să atragă resursele diasporei din SUA și Canada și să le îndrepte către proiecte cu potențial economic profitabil.

T: Ce mesaj aţi vrea să le transmiteţi alegătorilor din circumscripția SUA si Canada?

V.Gh.: Sunt convins că doar împreună putem construi o țară mai bună. Voi continua să muncesc în interesul cetățenilor și spre binele națiunii noastre, să-i reprezint cu demnitate și responsabilitate atât la nivel național, cât și internațional. Prin urmare, îi îndemn să iasă la vot pe 24 februarie și să voteze pentru mine.

Cristina Pendea

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...