[ X ]
[ X ]
[ X ]
Exclusiv2 Februarie 2019 11:00

Andrei Negruţa: „Protecţie şi Prosperitate” se deosebeşte radical de tot ceea ce este şi ce a fost în Moldova

În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, Andrei Negruţa, preşedintele Asociaţiei obşteşti CETESTA, autor al programului social „Protecţie şi Prosperitate”, a fost întrebat de ce este necesar un nou program social. 

„Protecţie şi Prosperitate” se deosebeşte radical de tot ceea ce este şi ce a fost în Moldova. În ultimii ani, în republică, a devenit popular „ajutorul la pachet” sub formă de hrişcă şi alte produse alimentare, montarea becurilor şi repararea geamurilor în scările blocurilor de locuit ş.a. Şi cei care oferă acest „ajutor” speră că, în schimb, oamenii îi vor vota. Însă oamenii nu sunt proşti. Oamenii iau hrişca pentru că nu au ce mânca. Oamenii sunt bucuroşi de becul schimbat şi de geamurile noi, pentru că, ani la rând, ei nu pot obţine schimbarea acestora de la persoanele responsabile. Însă ei înţeleg că aceste „pomeni” sunt de unică folosinţă şi că toate acestea seamănă cu încercarea de a mitui”, a declarat el.

Potrivit lui, „scopul programului constă în abordarea sistemică”. „Prin colectarea informaţiilor şi adresărilor cetăţenilor, noi studiem cele mai actuale şi mai dureroase probleme ale oamenilor, determinăm legăturile cauză – efect, găsim persoanele şi autorităţile responsabile şi stabilim o interacţiune clară cu ei, cu scopul de a soluţiona o problemă sau alta. Noi nu încercăm să rezolvăm toate problemele în mod independent, pentru că, aşa cum a spus un locuitor al sectorului Botanica, „fiecare problemă are un nume, un prenume şi o funcţie pe care o deţine”. Iată aceasta este sarcina noastră: de a găsi aceste „nume şi prenume” şi de a le indica obligaţiunile. Raportul sistematic despre rezultatele activităţii noastre este prezentat prin intermediul reţelelor sociale, programa de autor televizată „Protecţie şi Prosperitate” şi ziarului «КП в Молдове» („KP în Moldova”)”, afirmă Andrei Negruţa.

El susţine că programul social „Protecţie şi Prosperitate” este proiectul său personal. „Pentru prima dată, a fost implementat în anul 2004, în Rusia, în oraşul Pîti-Iah, regiunea Tiumeni. Datorită funcţionării programului, au fost acoperite vechile gropi de pe drumuri, au fost reabilitate reţelele comunale ale blocurilor; sub presiunea societăţii, primarul oraşului a început să primească, sistematic, cetăţenii în audienţă, iar preşedintele dumei orăşeneşti a încetat să mai utilizeze numerele speciale de culoare albastră ale MAI pe automobilul său de serviciu. Pe scurt, scopul programului este combaterea inactivităţii, iresponsabilităţii şi fărădelegilor funcţionarilor. Evident, aceste probleme sunt actuale astăzi nu doar pentru capitală, dar şi pentru toată Moldova. De aceea „Protecţie şi Prosperitate” este atât de solicitat. În luna decembrie 2018, a început să funcţioneze o linie telefonică „fierbinte” şi un site şi, imediat, au început să apară zeci de adresări din  partea cetăţenilor”, a mai spus Andrei Negruţa.

Notă: Varianta integrală a interviului va fi publicată de TRIBUNA mâine.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Care eveniment credeți că va marca anul 2023?

    View Results

    Loading ... Loading ...