[ X ]
[ X ]
Important20 Ianuarie 2019 09:00

TOP-10 candidați independenți la parlamentare cu experiență de deputat

Deși candidează independent la alegerile parlamentare stabilite pentru data de 24 februarie 2019, totuși, anterior au acumulat experiența de parlamentari, ajungând în Legislativ pe listele unor partide. TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional în acest sens.

1). Valeriu Ghilețchi

Actualul vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr. 51 SUA și Canada. Dintre candidații independenți înscriși în cursă are cea mai mare experiență parlamentară – 14 ani. Între anii 1998 și 2001, dar și din 2009 până în prezent este deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În legislatura a XIV-a a fost membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Forţelor Democratice, apoi – deputat neafiliat. În restul legislaturilor – membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova până în 2016, devenind apoi deputat neafiliat, iar mai târziu – lider al grupului parlamentar al popularilor europeni, funcție deținută până la numirea în calitate de vicespeaker (decembrie 2017). De menționat că, Valeriu Ghilețchi a mai candidat și pentru funcția de Președinte al RM, acumulând 1,08%.

2). Valentin Dolganiuc

Analistul politic Valentin Dolganiuc s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.30 Chișinău. Totuși, anterior Valentin Dolganiuc, de trei ori consecutiv a fost ales deputat (1990, 1994 și 1998). Are experiența parlamentară de 8 ani. Între anii 1990 și 1994 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales în Circumscripția nr. 180, raionul Edineț, dar și deputat între anii 1994 și 1998. De menționat, că a fost ales deputat și în legislatura a XIV-a, însă a renunțat la mandat în favoarea funcției de vicepremier. În 1994 și 1998 a ajuns în Parlament din partea Frontului Popular Creștin Democrat. A votat Declarația de Independență.

3). Alexandru Oleinic

Președintele Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM), Alexandru Oleinic, s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.47 Transnistria. Și Oleinic are experiență parlamentară de 8 ani (2001-2009). A fost deputat în legislatura 2001-2005, fiind ales pe listele Blocului electoral „Alianța Braghiș”, și în legislatura 2005-2009, fiind ales pe listele Blocului electoral „Moldova Democrată”. A făcut parte din astfel de partide ca „Furnica”, Alianța Social Democrată din Moldova și Alianța „Moldova Noastră”. De menționat că, a exercitat funcția de ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor în perioada 25 septembrie 2009 – 27 decembrie 2010.

4). Alexandru Cimbriciuc

Actualul vicepreședinte al Partidului Unității Naționale, Alexandru Cimbriciuc s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.7 Soroca. Cimbriciuc a deținut mandatul de deputat între anii 2009 și 2014, fiind membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova. De menționat că,  în martie 2015, Cimbriciuc a fost numit în funcția de viceministru al Apărării, iar în mai 2016 și-a dat demisia.

5). Nicolai Dudoglo

Nicolai Dudoglo s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.45 Comrat. El a fost deputat în Parlamentul RM din noiembrie 2014 până în aprilie 2018, fiind membru al fracțiunii Partidului Democrat din Moldova. De menționat că, la depunerea mandatului, el a plecat și din formațiune. Dudoglo are o experiență electorală bogată, dat fiind faptul că s-a implicat activ în alegerile din Găgăuzia, deținând și funcția de deputat în Adunarea Populară, Primar al orașului Comrat, dar și a  candidat ca independent la alegerile pentru funcția de Bașcan al UTA Găgăuz Yeri.

6). Anatolie Arhire

Anatolie Arhire s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.15 Călărași. Însă, Anatol Arhire mai are experiență de deputat, deținând funcția respectivă între anii 2009 şi 2010, dar și între 2012 şi 2014. A fost membru al fracțiunii Partidului Liberal până în 2013, ulterior – membru al grupului parlamentar al liberal-reformatorilor.

7). Călin Vieru

Omul de afaceri Călin Vieru s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.33 Chișinău. Între anii 2009 și 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova. De menționat că, în 2011, a părăsit PLDM. În 2016, Călin Vieru a fost șeful staff-ului candidatului independent pentru funcția de Președinte al RM, Roman Mihăieș, însă acesta nu a trecut de etapa colectării semnăturilor. De asemenea, Călin Vieru, este unul din membrii grupului de inițiativă privind crearea Partidului Unității Naționale.

8). Ana Vasilachi

Ana Vasilachi s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.51 SUA și Canada. Între lunile august-noiembrie a anului 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal. De asemenea, a deținut funcțiile de viceministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, dar și viceministru al Apărării. Ana Vasilache a făcut parte din grupul care a format Partidul Liberal Reformator.

9). Mihail Cîrlig

Mihail Cârlig s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.31 Chișinău. Între lunile martie și noiembrie 2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind membru al fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal. De menționat că, Mihail Cârlig mai are experiență electorală, dat fiind faptul că, în 2015, a fost candidatul Partidului Popular din Republica Moldova (PPRM) la funcţia de Primar general al municipiului Chişinău, obținând 0,19%.

10). Iurie Apostolachi 

Iurie Apostolachi s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent pe circumscripția uninominală nr.48 Transnistria. El a mai fost deputat între anii 2011 și 2014, fiind membru al fracțiunii Partidului Liberal Democrat din Moldova. Totuși, este de menționat că, soarta ex-deputatului în aceste alegeri este incertă, dat fiind faptul că a colectat peste o mie de semnături de susţinere, dar numai 29 dintre acestea au fost declarate valabile. Funcţionarii Consiliului Electoral al Circumscripției au constatat că, în 21 de liste prezentate, din totalul celor 35, figurau date scrise de o singură persoană. La rândul său, Apostolachi susţine că nu a comis încălcări şi s-a adresat Comisiei Electorale Centrale, însă decizia finală încă nu a fost luată.

Sondaj

  • Ce partid a avut cea mai bună prestație în 2019?

    View Results

    Loading ... Loading ...