[ X ]
[ X ]
[ X ]
Editorial13 Ianuarie 2019 07:00

Cine conduce cu adevărat Republica Moldova

Se înșeală amarnic acei care cred că în anii de independență Republica Moldova a fost condusă de politicieni, partide sau coaliții – acest lucru nu a fost niciodată. Dintotdeauna Moldova avut un singur „stăpân” – sistemul!

Cine e misteriosul sistem și de unde a apărut el? E un fel de moștenire de la fosta URSS, unde exista o castă privilegiată de demnitari de stat, cu câteva ramuri, puternic concrescute între ele și bine consolidate, iar în anii de independență ai RM aceasta a trecut printr-o serie de mutații, adaptându-se la noile condiții, și acum sistemul e mai puternic ca oricând. Sistemul e constituit din câțiva procurori, judecători, colaboratori ai diferitor structuri de forță, dar și ai altor structuri de stat, care rareori ies în prim plan, dar care controlează în totalitate domeniile din care fac parte, inclusiv îi controlează abil și pe mulți dintre conducătorii care le sunt plasați de puterea politică.

Sistemul își are lumea sa și interesele sale, iar cei care stau în fruntea lui sunt și cei mai bogați, dar și cei mai influienți oameni din Moldova. De multe ori, ei cresc elite, inclusiv politice, dar sunt și cazuri când le cooptează în serviciul lor, urmărind atent ascensiunea unuia sau altuia în viața publică din RM. Sistemul colaborează cu unii politicieni, de multe ori chiar le dă senzația că îl controlează, dar, în realitate, de fiecare dată sistemul se dovedește mai puternic și supraviețuiește celor care pretind că și l-au pus în slujba propriilor interese.

Sistemul are propriile metode de lucru cu acei pe care îi folosește pentru a-și atinge scopurile, dar toate acestea au la bază slăbiciuni umane. Unii își pleacă capul în fața sistemului pentru că sunt vulnerabili din punct de vedere al integrității, alții – pentru că-și doresc o ascensiune mai ușoară și sistemul îi poate ajuta, a treia categorie – pentru „păcatele” apropiaților lor, a patra categorie – pentru bani etc. Sistemul știe punctele slabe ale fiecăruia și, cel mai important, intuiește de minune momentele de slăbiciune ale potențialelor sale „jertfe” și anume în acel moment vine cu oferta sa.

Greșesc amarnic politicienii care cred că, fiind la putere în Moldova, au reușit să-și supună sistemul. Nu este adevărat! Sistemul nu a fost al lor nici măcar o singură zi – el pur și simplu a acceptat anumite colaborări care au corespuns intereselor sale. Iar dacă politicianul sau partidul a avut la un moment dat beneficii evidente de pe urma antrenării sistemului în acțiunile sale, acest lucru s-a întâmplat pentru că asta au dorit conducătorii sistemului. Iar când politicianul sau partidul nu a mai trebuit sistemului sau a devenit periculos pentru acesta…

…Moldova se pregătește de alegeri parlamentare – sistemul își vede de nevoile sale pentru că nu are de ce să-și facă griji. Conducătorii sistemului știu că nimic nu se va schimba după alegeri. Pentru că politicienii consideră că trebuie să lupte doar între ei. Desigur, și aceasta trebuie, numai că, marea majoritate a politicienilor nu înțeleg că lupta cea mare pentru Moldova (cum le place lor să spună) trebuie să o dea cu sistemul. Dacă nu vor înțelege asta, mai devreme sau mai târziu, toți vor fi răpuși. Nu de alți politicieni, ci de sistem.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce partid ar fi avantajat de eventuale alegeri parlamentare anticipate?

    View Results

    Loading ... Loading ...