[ X ]
[ X ]
Editorial6 Ianuarie 2019 07:00

Ce înseamnă anii cu 9 la final pentru Republica Moldova 

În anii care se termină cu 9 la final, în Republica Moldova au loc mari schimbări, răsturnări spectaculoase de situaţie şi acestea se referă în primul rând la politică. De acest lucru ne putem convinge făcând o scurtă trecere în revistă a evenimentelor din anii respectivi.

În 1989 am avut două mari evenimente istorice: pe data de 27 august a avut loc Marea Adunare Naţională, la care au participat circa 750 mii de oameni; pe 31 august s-a luat decizia oficială de trecere la grafia latină şi la limba română. Aceasta dacă nu luăm în calcul faptul că însăşi anul 1989 a fost în general unul important pentru procesul de renaştere naţională.

Zece ani mai târziu, în 1999, Republica Moldova era condusă de prima coaliţie de guvernare democratică (Alianţa pentru Democraţie şi Reforme), care implementa mai multe reforme importante – reforma administrativ-teritorială, reforma administraţiei publice locale, reforma partidelor etc. Anul a fost unul instabil din punct de vedere politic, or în 1999 au căzut două guverne – Ciubuc-II şi Sturza. Tot în 1999 au făcut tentative de a deveni premieri Valeriu Bobuţac şi Vladimir Voronin, iar Dumitru Braghiş chiar a reuşit acest lucru. În 1999, s-a „rupt” atât Convenţia Democrată din Moldova, cât şi Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, care a fost înlăturată de la guvernare. Toarte acestea arată că 1999 a fost un an greu şi instabil din punct de vedere politic.

După alţi 10 ani, în 2009, Moldova a avut din nou de trecut prin grele încercări şi mari schimbări. În acel an am avut tragicele evenimente din 7 aprilie, dar şi două scrutine parlamentare – din 5 aprilie şi din 29 iulie. A fost anul în care comuniştii au plecat de la putere după mai bine de opt ani, iar în locul lor au venit forţele declarate pro-europene. În genere, 2009 a fost un an plin de evenimente care au ţinut Moldova în atenţia opiniei publice internaţionale.

Exemplele menţionate mai sus arată că anii care se termină cu 9 nu sunt simpli pentru Moldova. De aceea, e şi logic să ne întrebăm: Ce va aduce 2019? Instabilitate? Răsturnări de situaţie? Confruntări? Tensiuni? etc. Sau, din contra, va fi primul an cu 9 la final când în Moldova nu se va întâmpla nimic ieşit din comun. Adică, va fi anul care va „rupe” tradiţia ce s-a instaurat deja de aproape trei decenii. Vom vedea…

Dumitru Spătaru

Notă: Republicat din data de 30 decembrie 2018.

Sondaj

  • Cât credeți că va dura noua coaliție de guvernare?

    View Results

    Loading ... Loading ...