[ X ]
[ X ]
Important30 Decembrie 2018 14:00

Omul Săptămânii - Alina Rusu, Preşedinta Comisiei Electorale Centrale

În această săptămână, s-a dat startul oficial al campaniei electorale a alegerilor parlamentare din data de 24 februarie 2019. Aceasta a făcut ca toată atenţia opiniei publice să se concentreze pe Comisia Electorală Centrală şi personal pe Preşedinta acesteia, Alina Rusu. 

Până la acest moment CEC a reuşit să gestioneze eficient situaţia, înregistrând candidaţii în alegeri, eliberându-le documentele necesare, adoptând decizii privind mijloacele financiare ce pot fi utilizate în cadrul scrutinului.
Şi în continuare CEC şi personal Alinei Rusu îi va reveni un volum de lucru enorm şi o mare responsabilitate. Dar, dacă va reuşi să facă faţă cu bine acestei campanii electorale, instituţia va putea declara că a susţinut cel mai important examen de până acum, or alegerile parlamentare se desfăşoară în premieră în baza sistemului electoral mixt.

TRIBUNA precizează: Alina Russu a absolvit în 1998 facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, fiind licențiată în drept. În perioada 2003-2004 a făcut studii de masterat în drept internațional public, facultatea de drept, Academia de Administrare Publică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova. Totodată, în perioada 1996-2010 a participat la diverse studii/seminare naționale și internaționale în domeniul dreptului (Universitatea pentru Democrație (UniDem) Campus, Comisia de la Veneția, Trieste, Italia, Centrul „Robert Schuman” pentru studii avansate, Strasbourg, Franța etc.). Primul loc de lucru, pe care l-a deţinut în perioada 1997-1998, a fost asistent juridic la Centrul internațional pentru susținerea creației jurnaliștilor. În 1998 trece cu lucrul la Preşedinţia Republicii Moldova, unde, pînă în 2009, deţine pe rînd astfel de funcţii ca: referent, consultant principal, Serviciul acte al Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef, Serviciul asistență organizatorică, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef-adjunct, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova; șef, Direcția generală a Aparatului Președintelui Republicii Moldova. În septembrie 2009 îşi începe activitatea în cadrul Parlamentului Republicii Moldova. Pînă în decembrie 2014, deţine funcţia de consultant principal al fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura XVIII și XIX. Din aprilie 2015 pînă la numirea în componenţa CEC, a fost șefa Cabinetului Președintelui fracțiunii PCRM în Parlamentul Republicii Moldova. Alina Russu are şi experienţă de activitate în cadrul CEC. Pe perioada alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi a alegerilor locale generale din 2015, ea a fost reprezentant cu drept de vot consultativ la Comisia Electorală Centrală.

Sondaj

  • Cât credeți că va dura noua coaliție de guvernare?

    View Results

    Loading ... Loading ...