[ X ]
[ X ]
Important16 Decembrie 2018 14:00

Omul Săptămânii - Ion Chicu, ministrul Finanțelor

În această săptămână, Ion Chicu a devenit oficial ministru al Finanţelor. Chiar dacă, la prima vedere, mandatul său va fi unul scurt (până la alegeri sunt ceva mai mult de două luni), el, totuşi, are în faţă o mulţime de provocări.

Astfel, într-o perioadă destul de complicată din punct de vedere politic, Ion Chicu trebuie să asigure buna implementare a procesului bugetar-fiscal, să gestioneze realizarea proiectelor demarate anterior, să încerce să menţină la un nivel satisfăcător dialogul cu partenerii de dezvoltare etc.

O presiune oarecare îi va reveni şi ca urmare a proceselor ce vizează majorările salariale anunţate în ultima perioadă de guvernare.

De asemenea, nu este exclus că Ministerul pe care-l conduce, fiind unul important, poate intra în vizorul anumitor actori politici, ceea ce iarăşi va pune o anumită presiune pe el.

Cu alte cuvinte, Ion Chicu are în faţă mai multe provocări, iar de modul în care va reuşi să le facă faţă, depinde în mare măsură şi cariera sa din continuare.

TRIBUNA precizează: Ion Chicu s-a născut la data de 28 februarie 1972, în s. Pârjolteni, r-ul Călărași. Și-a făcut studiile, în perioada 1989-1994, la Academia de Studii Economice a Moldovei, Facultatea „Management”, fiind licențiat în Managementul Economic. A făcut stagii profesionale în Belgia, Olanda, SUA, Polonia, Slovenia, Austria. Și-a început activitatea profesională în 1994, activând până în 1996 în calitate de lector la Catedra „Micro și Macroeconomie” a Academiei de Studii Economice a Moldovei. Ulterior, din 1994 până în 2005, a activat în calitate de conducător de departament, Director Executiv la Moldacom S.A; din iunie până în noiembrie 2005 a fost  Director al Direcției generale reforme structurale a Ministerului Economiei și Comerțului al Republicii Moldova; 2005-2006 – Consilier al prim-viceprim-ministrului Republicii Moldova; 2007-2009 – membru al Consiliului de Administrație al Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei; 2006-2008 – viceministru al finanțelor al Republicii Moldova;   2008-2009 – Consilier principal de stat al Prim-ministrului Republicii Moldova pe domeniile economic si relații externe; 2009-2017 – consultant managementul finanțelor publice în diferite proiecte (Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, ECORYS, Banca Mondială);  2015-2017 – membru și președinte al Consiliului de Dezvoltare Strategică al USMF „Nicolae Testemiţanu”. Prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, Ion Chicu a fost numit în funcţia de Secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, începând cu ianuarie 2018, funcție deținută până în decembrie 2018. La 10 decembrie 2018, Ion Chicu a devenit ministru al Finanțelor. Este căsătorit și are trei copii.

Sondaj

  • Cine va deveni Primar general al mun. Chișinău?

    View Results

    Loading ... Loading ...