[ X ]
Exclusiv27 Noiembrie 2018 06:30

Purtătorul de cuvânt al PDM despre ce va face formaţiunea pentru îmbunătățirea relațiilor RM-UE

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vitalie Gamurari, a fost întrebat: Ce va face PDM pentru îmbunătățirea relațiilor RM-UE în continuare?

„Cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană este continuarea unui dialog constructiv cu toate instituțiile europene, dar și cu oficialii statelor membre ale Uniunii Europene. Nu considerăm că la moment aceste relații s-ar afla într-o criză, așa cum susțin unii. Totodată, trebuie să luăm în considerație faptul că în februarie în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, iar în mai 2019 alegeri vor avea loc în Parlamentul European. Or, relațiile cu Comisia Europeană în mod tradițional sunt mai pragmatice, dat fiind că Comisia nu este atât de influențată politic în comparație cu Parlamentul, iar obligațiile principale asumate de Republica Moldova în raport cu Uniunea Europeană sunt stipulate în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, monitorizarea executării căruia ține de competența Comisiei Europene. Acestea sunt angajamente în baza dreptului internațional și doar neîndeplinirea lor sau îndeplinirea acestora cu rea credință poate influența negativ, cu unele consecințe grave pentru relațiile noastre, inclusiv poate duce la aplicarea unor sancțiuni politice sau materiale, așa cum sunt ele reglementate de dreptul internațional”, a declarat el.

„Evident că răcirea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană poate fi influențată și de anumiți factori politici, doar că am dorit să accentuez în mod special situațiile în care pot fi aplicate anumite sancțiuni față de Republica Moldova, în contextul în care în spațiul public în ultimul timp tot mai des reprezentanții opoziției extraparlamentare, în special, fac declarații precum că în viitorul cel mai apropiat vor fi aplicate diverse forme de sancțiuni față de Republica Moldova. În acest context, doresc să atenționez că menținerea unui dialog continuu cu instituțiile europene rămâne a fi una din prioritățile de bază ale guvernării de la Chișinău, inclusiv în lumina parcursului european care este direcția principală de dezvoltare pentru Republica Moldova. Or, desfășurarea corectă și transparentă a campaniei electorale și a însăși alegerilor parlamentare din 24.02.2019, va fi un prim semnal pentru partenerii externi privind menținerea vectorului european de dezvoltare a Republicii Moldova. În egală măsură, continuitatea reformelor și a proiectelor inițiate anterior, promovarea valorilor europene în toate domeniile, rămân a fi acei factori probanți care vor asigura un dialog deschis și durabil cu Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată aici.

Andriana Cheptine 

Comentarii

Top știri

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...