[ X ]
[ X ]
[ X ]
[ X ]
Important20 Octombrie 2018 08:00

(INTERVIU) Nicolae Pascaru: Avem nevoie de o revoluție în RM, dar nu cu efecte de distrugere...

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, președintele Mişcării Naţionale Voievod, Nicolae Pascaru, candidat al PSRM la funcția de deputat pe circumscripția electorală Răzeni la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a vorbit despre înaintarea sa la această funcție, motivul pentru care a acceptat, despre Mișcarea pe care o conduce, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle. Pascaru, PSRM și-a anunțat deja intenția de a vă înainta în calitate de candidat la funcția de deputat pe circumscripția electorală Răzeni la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Ce înseamnă aceasta pentru Dvs.?

N.P.: PSRM este unicul partid de la care puteam să accept propunerea aceasta. Noi suntem activi cu organizația noastră, am o experiență în spate în diferite organizații non-guvernamentale și am fost receptiv la ceea ce se întâmplă în societate, inclusiv și pe domeniul politic. Însă puteam să accept o asemenea propunere doar de la PSRM, dat fiind că este un partid cu reputație bună, este un partid care nu a participat la furtul miliardului, este un partid care și-a înaintat președintele la șefia țării și a fost susţinut de marea majoritate a cetățenilor. Este un partid care ne dă încrederea anume în valorile cele care le împărtășim noi, organizația noastră: felul cum privesc ei RM, felul cum văd virtuțile care trebuie să le aibă moldovenii, felul cum văd politica externă.

Pentru mine, sincer, este o onoare să fiu înaintat, de aceea și am acceptat. Împreună cu echipa este mai ușor de mers în alegeri. Trebuie să accentuez că nu sunt membru de partid, pur și simplu sunt susținut și înaintat de acest partid. Pentru mine este o onoare că sunt înaintat de partidul al cărui lider este președintele RM.

T.: Care este motivul ce stă la baza intenției Dvs., de a candida, anume în cadrul acestor alegeri parlamentare, dar fiind faptul că anterior nu ați mai candidat?

N.P.: Da, într-adevăr, am fost rece la ceea ce se numește politică. Inițial, nu am avut o mare dorință să mă implic în aceste fenomene politice, am foarte mult de lucru în domeniile mele de activitate. Însă, am acceptat anume anul acesta, pentru că vedem în RM o situație care nu ne poate lăsa indiferenți de ceea ce se întâmplă. În țară este un dezastru, sunt multe lucruri care nu-mi plac și care necesită implicare. Eu fac primul pas în politică, sunt tânăr și cred că avem nevoie de o revoluție în RM, nu cu efecte de distrugere, dar avem nevoie de a schimba clasa politică. Noi nu vedem în politica moldovenească oameni onești, noi nu vedem politicieni, noi nu vedem oameni cu verticalitate sau oameni cu strategii de dezvoltare a statului pentru ani înainte. La moment, noi vedem oameni oportuniști. Politicul trebuie să facă politică. Este important ca politicul să rezolve problemele oamenilor simpli care au crezut în ei și i-au votat. De aceea, am îndrăznit să merg în politică și să mă implic.

T.: Veți candida doar pe circumscripție sau și pe lista națională a PSRM?

N.P.: Cu Doamne ajută, nu depinde de mine. De exemplu, dacă o să mi se propună, voi accepta. La moment, candidez pe această circumscripție electorală, este una din cele mai grele circumscripții atât pentru partid, cât și pentru mine, dar voi încerca să activez. Dacă voi primi propunerea de a candida și pe lista națională, cred că voi accepta, pentru că este în favoarea mea și a organizației.

T.: Sunteți președinte al Mişcării Naţionale Voievod. La modul practic, cu ce se ocupă aceasta?

N.P.: Promovarea modului sănătos de viață, promovarea proiectelor naționale ce țin de tineret. Am avut zeci de proiecte, întotdeauna am fost sensibili la ceea ce ține de țară suverană, statalitatea RM, implicarea externă. Am organizat conferințe de presă, festivități, seminare pentru a întări ceea ce ne reprezintă pe noi ca țară. Este o organizație patriotică, este o organizație care e focalizată pe interesul nostru național, pe interesul RM și interesul cetățenilor noștri.

T.: Va fi implicată Mişcarea Naţională Voievod în această campanie electorală? Dacă da, cum anume? În susținerea Dvs. sau și a altor potențiali deputați?

N.P.: Organizațiile guvernamentale își au limita lor de implicare în diferite fenomene. Nu am discutat deschis despre implicarea Mișcării în activitățile electorale. Însă, tinerii care îmi sunt prieteni, care îmi sunt colegi, sper și cred că mă vor susține. Noi și așa eram implicați mereu în activități.

T.: Ce înseamnă pentru Dvs. funcția de deputat? Dacă ați ajunge deputat, v-ați gândit deja, care domeniu va fi prioritar pentru Dvs.?

N.P.: Funcția de deputat este o posibilitate de a fi mai aproape de oameni și de a-i ajuta. Noi, ca organizație, nu avem pârghii, însă avem sute de cereri, rugăminți, probleme ale cetățenilor. Noi des ieșim în țară, vorbim cu cetățenii, iar fotoliul de deputat îmi va da o posibilitate mai mare de a face demersuri, de a-i ajuta pe oameni.

Dacă ajung deputat, am să atrag o atenție mai mare și am să ajut categoria oamenilor în etate. Accentul va fi pus ca să le facem o viață mai demnă, să le ridicăm pensiile, recalculăm pensiile. E necesar fenomenul dreptății, oamenii au lucrat o viață întreagă și acum își bat joc de ei. În al doilea rând, voi atrage atenția la tineret, și anume la preșcolari. Este important tânărul în această perioadă de adolescență să fie implicat în mai multe activități: sport, cercuri culturale. De asemenea, voi atrage atenția la businessul mic și ca tinerii să aibă posibilitate de a se implica în el. Este important să le facem niște condiții, este important să facem tot posibilul și imposibilul ca cetățenii să rămână în țară. E clar că voi fi de părerea ca RM să fie o țară suverană, să ne păstram hotarele, să integrăm țara, să fim stăpâni la noi acasă. Voi face tot posibilul să fie întărite serviciile secrete, ca să poată să lucreze anume în securitatea statului. Noi avem multe probleme ecologice, va fi foarte bine dacă vom face unele analize la această temă. Ecologia este ziua de mâine, este viitorul și sănătatea cetățenilor. Voi pune un accent foarte mare pe asta.

T.: Cunoașteți careva potențiali candidați, care ar putea lupta pentru fotoliul de deputat în aceeaşi circumscripție cu Dvs.?

N.P.: Sincer, nu-i cunosc pentru că am fost probabil printre primii care mi-am anunțat intenția. Sincer să vă spun, de pe acuma sunt semne că partidele de la guvernare vor implica candidați cu mulți bani. O să fie un exercițiu foarte complicat pentru mine, pentru că nu am mulți bani, sunt ieșit din sfera organizațiilor neguvernamentale. Mulți din oamenii care aleg se uită la ceea ce le aduc, le aduc favoruri. Eu voi încerca să-mi aduc mesajul meu strategic pe mai mulți ani, să-mi arăt activitatea pe care am făcut-o de-a lungul anilor, deoarece rezultatele sunt reale. Voi încerca anume cu experiența mea să mă impun. Va fi foarte complicat, fiindcă anume acest raion este unul specific. Noi înțelegem că practic în toate satele din raionul Ialoveni s-a votat acel document colectiv anti-statal – declarația de unire. În satele din această circumscripție nu avem nici un primar socialist, toți sunt democrați. Va fi un teren foarte greu. În primul pas al meu în politică dau de un perete mare, pe care voi încerca și voi face tot posibilul să-l trec, să conving oamenii să iasă la vot și să-și dea votul pentru persoana mea. Voi face posibilul și imposibilul.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce credeți că trebuie să facă guvernarea cu referire la tariful la gaz?

    View Results

    Loading ... Loading ...